A szakértő válaszol

2020.12.03. 11:37

Havazás? Fehér karácsony? – Ilyen időre számíthatunk decemberben

Elérkezett a december. Az időszak, amikor mindenki már az ünnepekre készül, és gyerekek, sőt olykor felnőttek várják nap mint nap, hogy mikor érkezik meg az első hóesés. És a nagy kérdés mindenkiben felmerül: vajon idén fehér lesz a karácsony? Bán Balázs amatőr meteorológus igazít el minket a decemberi időjárással kapcsolatban.

Bagotai Zsanett

Fotó: ® Koppan Viktor David

A szakember elsőként kiemeli, hogy maximum pár napra, vagy egy hétre tudnak biztosabb előrejelzést adni.

- Amikor hosszabb távú időjárás-előrejelzésre adja a fejét a szakember, akkor mindig figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az időjárás egy nagyon összetett rendszer, és mivel a jövőt kell megjósolni, így jelentős bizonytalansággal terheltek ezek az előrejelzések. A jelenlegi meteorológiai előrejelző modellek általában néhány napra, maximum egy-két hétre tudnak viszonylag elfogadható beválású prognózist adni. Minden, ami ezen időtávon túlmutat, az nagyrészt csak találgatás. Léteznek hosszútávú modellek is, de ezek beválási esélye általában csekély.

December második fele, így a karácsonyi időjárás is még elég bizonytalan. A Mikulás azonban enyhe időt hoz magával hópelyhek helyett.

- Amikor azt kell megjósolni december elején, hogy fehér lesz-e a karácsony, akkor bizony az időtáv miatt ez még nagyon bizonytalan. Jelenleg csak az látszik a modelleken, hogy nagyjából december közepéig az átlagnál inkább enyhébb, sőt Mikuláskor jóval enyhébb idő vár ránk, és hónak, havazásnak gyakorlatilag szinte semmi esélye.

Van-e esély havazásra december első felében? Úgy néz ki, inkább az esőé lesz a főszerep.

- Még az éjszakai fagyok sem nagyon lesznek jellemzőek, és napközben is inkább a 10 fokhoz leszünk közelebb, mintsem a fagyponthoz. Amennyiben egyáltalán csapadék kialakulna, az bizony eső lesz. Ez az enyhe idő legalább december közepéig kitarthat. Körülbelül eddig látnak el a megbízhatóbb modellek. A kevésbé megbízható, hosszútávú előrejelzések sem kecsegtetnek a későbbiekben sok jóval, pontosabban sok hóval. Egyelőre sem jelentős lehűlésre, sem jelentős havazásra sem utalnak a jelek.

Ti örülnétek ennek a látványnak decemberben?

Meddig tarthat ez az enyhe idő, mire számítsunk?

- Ez az enyhe idő akár az év végéig kitarthat, viszont ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fordulhat elő fagy, vagy akár átmeneti havazás, de a modellek szerint erre is csak kis esély mutatkozik. Viszont visszautalnék arra, hogy a légkör, az időjárás nagyon összetett, bonyolult rendszer, így akár már egy bemeneti adat változik, amiből az előrejelzés készül, akkor az egész előrejelzés eredménye is gyökeres fordulatot vehet.

Összefoglalva az elmondható, hogy az idei Mikulás kis túlzással inkább rövidnadrágos időt hoz és december közepéig szinte semmi esélye igazi téli időnek. A téli fordulat talán ezután jöhet el. Ránk férne a jelenlegi komor időben egy csodás, hóeséses fehér karácsony. Bízzunk benne, hogy megvalósul.

December 15-én pedig visszatérünk a „fehér karácsony” témára és biztosabbat tudunk mondani arról, hogy mire számítsunk az ünnepek alatt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!