jó befektetés

2018.07.19. 09:30

Garázsokban az érték: rohamosan nő az áruk, bérleti díjuk

Egyre több az új lakás, ám a megvásárolható, kiadó garázsok száma lényegesen kisebb mértékben nő. Éppen ezért rohamosan nő az áruk, bérleti díjuk és a befektetési értékük is. Székesfehérváron az országos szinthez viszonyítva azonban még nem szálltak el annyira az árak.

S. Töttő Rita

Fotó: Pixabay

Nagy kincs manapság a garázs, amelyből – látva az elképesztő mértékű autószám növekedést -, soha nincs elég. Ám nincs sokkal több belőle, mint mondjuk 10 éve – kivéve azoknál az új építésű ingatlanoknál, amelyek mellé, alá építettek az ott lakóknak beállókat. Ez azonban korántsem elegendő mennyiség, nem véletlen hát, hogy az elmúlt években rohamos mértékben nőtt az eladási és bérleti értékük. Az ingatlan.com felmérése szerint Kecskeméten például átlagban 4 és fél millió forintba kerül egy önálló garázs, drágább, mint Budapesten, ahol 4,2 millió vagy éppen mint Székesfehérváron, ahol 2,9 millió forint. A legtöbb bérleti díjat Szombathelyen lehet elkérni – ott 28 ezer forint az önálló és 30 ezer forint a teremgarázs havi bérleti díja. Székesfehérváron 18 és 17 ezer forintos átlagáron vehetik ki a bérlők a garázsokat. Persze az elkérhető összeg sok mindentől függ: milyen állapotban van az épület, mennyire frekventált helyen található, mennyire biztonságos. A tapasztalat azt mutatja egyébként, hogy nem csak autó tárolására vásárolják az emberek a garázsokat: ki tárolóhelyiségnek, más üzlet székhelyének, vagy éppen sajnos ideiglenes lakhatásra is.

Eladó és kiadó garázsok átlagos ára és havi bérleti díja 2018. júliusban
Fotó: Ingatlan.com

Befektetési szempontból az 5-10 éve vásárolt garázsok mostani eladása térülhet meg, akár milliós haszonnal is. Hiszen csekély befektetésért, szinte nulla forintos ráfordítási költség után lehet túladni ezeket az ingatlanokon. A székesfehérvári Ingatlandoktor irodazetője, Léczfalvy Csaba így mesélt tapasztalatairól:

– Az idei évben tovább nőtt a lakások iránti kereslet, amelyet már az elmúlt években is tapasztalhattunk, amely nagymértékű ár növekedéssel is járt. Ez nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy az emberek nagyot csalódtak más befektetési formákban és még mindig az ingatlan váráslást tartják a legbiztosabb befektetésnek. A másik nem elhanyagolható befolyásoló tényező, amely az ingatlan piac ilyen mértékű fellendülését eredményezte, a CSOK bevezetése – mondja az ingatlanos szakember, hozzátéve: – A lakás árainak emelkedése hatott a kisebb értékű, de jól hasznosítható garázsok keresletére is. Ezen kívül még az is befolyásolja a garázsok iránti megnövekedett keresletet és ezzel együtt az árának a növekedését is, hogy viszonylag kevés új garázs épült az elmúlt években Székesfehérváron. Összességében elmondható, hogy jó befektetés ma garázsokat vásárolni, mivel sokkal gyorsabban mobilizálható, és a kiadása egyszerűbb, mint a lakásoké. Elmondható tehát, hogy a garázsok árának növekedése követte a lakások árnövekedését, sőt megfigyelhető, hogy a garázsoknál ez sokkal nagyobb mértékű!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában