Választ kaptunk a szakminisztériumtól

2023.10.21. 17:30

Csak ha lesz forrás, akkor épül meg az intermodális csomópont

Mivel az intermodális csomópont csak akkor valósulhat meg, ha erre sikerül forrást találni, ezért előrehozták a felüljáróhoz kapcsolódó liftek megépítését. November 15-éig kell ezeknek elkészülniük.

Házi Péter

A napokban jár le az a feltételes szerződés, amely szerint akkor épülne meg az intermodális csomópont, ha a minisztérium biztosítja ehhez a pénzt

Fotó: FMH-archív (PT)

Nemrég számoltunk be arról, hogy az évekkel korábban elkészült, vasútállomás felett átvezető gyalogos felüljáróhoz két új liftet építenek. Egyúttal tudakoltuk az Építési és Közlekedési Minisztériumtól, hogy sikerült-e forrást biztosítani az intermodális központ megépítésére. Amint ugyanis azt egy évvel ezelőtt megírtuk, egy feltételes közbeszerzési eljáráson választották ki a fejlesztés kivitelezőjét. A megállapodás szerint az építési szerződés akkor lép hatályba, ha a 2023 januárban megszűnt NIF jogutódjaként az Építési és Beruházási Minisztérium elő tudja teremteni a forrásokat a jelentősen megnövekedett költségű beruházásra.  

Kérdéseinkre az Építési és Közlekedési Minisztérium a következőket válaszolta: A székesfehérvári vasútállomással kapcsolatos fejlesztés szakaszoltan valósul meg. Első ütemben az állomás felvételi épülete és aluljáró rendszere, második ütemben a lakossági igényeket szem előtt tartva a gyalogos felüljáró előrehozott ütemként került kivitelezésre, melyben a két városrész összekapcsolása kiemelt fontosságú volt. Ezt követően a felüljáró lefedése is megtörtént. Jelenleg a negyedik ütem megvalósítása folyik, ahol a két végpont akadálymentesítését szolgáló liftek kivitelezése zajlik, melyeknek használatbavételi engedélye 2023. november 15-én várható.

A liftek kivitelezése az intermodális csomópont részeként valósult volna meg, viszont prioritás élvezve, előrehozottan kivitelezésre kerül, függetlenül a későbbre tervezett feladatoktól, amelyek csak a forrás rendelkezésre állása estén valósulhatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában