13,5 milliárdnyi fejlesztés a tét

2023.10.24. 18:41

A Bakony utca és az elkerülő út összekötése is szerepel az uniós pénzek érkezésétől függő listán

13,5 milliárd forintnyi székesfehérvári beruházás indulhatna szinte azonnal, ha az Európai Unió végre folyósítaná a Magyarországnak járó pénzeket. Erről is ír közösségi oldalán Cser-Palkovics András. A fehérvári polgármester szerint ezeket a beruházásokat mindenképpen szeretné a városvezetés megvalósítani, de ha a pénzek nem érkeznek meg, akkor ez hosszabb időbe kerül majd.

Házi Péter

Cser-Palkovics András bemutatta a Szenátusnak az új európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból tervezett fejlesztéseket

Fotó: polgármesteri facebook oldal

A Bakony utca és a nyugati elkerülő összekötése, valamint a Fehérvár Tüdeje II. üteme is szerepel azon projektek listáján, amelyeket a város az – egyelőre nem érkező – európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból tervez megvalósítani. Minderről a közösségi oldalán írt Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András hangsúlyozta:  „A vármegyével és városunk érintett intézményeivel közösen mi a startvonalon állunk, a decemberi közgyűlés jóváhagyását követően, a források rendelkezésre állása esetén több beruházás azonnal indulhatna. Ezzel persze a legtöbb város így van, nem véletlenül fogadtuk el nyáron minden megyei jogú város vezetőjével, pártállástól függetlenül az EU-t felszólító, források mihamarabbi biztosítását kérő közös nyilatkozatot. Remélem, hogy a megyei jogú városok egységes és demokratikus kiállásának talán lesz is foganatja!”

Székesfehérvár vezetője a munkatársaival áttekintette, majd a Szenátusnak bemutatta az új európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból tervezett fejlesztéseket. Egy listát is közzétett Cser-Palkovics András, amely lista azokat a terveket tartalmazza, amelyeket európai uniós forrásokból kíván Fehérvár megvalósítani. Ezeken felül jelentős beruházásokat szeretnének nemzeti (kormányzati és városi) forrásokból is megvalóítani a következő években. Erre minden remény meg is van, hiszen jelenleg is számos fejlesztés zajlik Székesfehérváron.

Íme a lista:

  • A Bakony utca és a nyugati elkerülő összekötése bő 3,5 milliárd forintos projektje elő van készítve, a beruházást a források érkezése esetén viszonylag gyorsan el lehetne indítani. 
     
  • Az Úrhidai út felújítása is a terveink között szerepel, minden arra közlekedő számára ismert, hogy nagyon időszerű lenne már a felújítása. Önkormányzatunk elkötelezett, hogy a fejlesztési programjának keretében megvalósítja azt.
     
  • Folytatódik a történelmi Belváros megújítása a Szent István tér és vele a Kossuth és Táncsics utcák irányába.
     
  • A Fehérvár Tüdeje Program II. ütemének folytatására 400 millió forintot szeretnénk költeni, emellett a maroshegyi városrészben (valamint városi forrásból a Feketehegyen) is kialakítanánk a túrózsákihoz hasonló szabadidős, szabadtéri sportcentrumot.
  • Zöldberuházásaink között fontos szerepe volna az Aszal-völgy biodiverzitási szempontból indokolt beavatkozásainak, illetve a Gugásvölgyi-tározó rendezésének.
  • Több mint egy milliárd forintot szeretnénk fordítani a középületeink, kiemelten az óvodák és bölcsődék energetikai fejlesztésére, ez elsősorban napelem-rendszerek telepítését jelenti. Projektjeinkben már nem csak a megújuló-energia előállítására, hanem tárolására is vannak elemek, mely a legtöbb szakértő szerint a legfontosabb lépés lenne az energiahatékonyság terén.
     
  • Több mint 1 milliárd forintot szeretnénk fordítani okos-hálózatok kiépítésére, ilyen volna például az okosparkolási rendszer, vagy akár az élő buszjárat-követő hálózat is.

A mostani, egyébként a magyar Kormány által kibővített TOP Uniós kerete Székesfehérvárnak mintegy 13,5 milliárd forintnyi beruházást jelentene, ha az EU végre folyósítja majd a pénzeket.

Székesfehérvár polgármestere kiemeli, nem lát bele a tárgyalások napi folyamataiba, így a legjobbat remélk, de a legrosszabbra is felkészülnek. A tervezett beruházások vitathatatlanul a városban és környéként élők érdekeit szolgálják, az európai uniós céloknak pedig teljes mértékben megfelelnek.
 

- ​A fenti beruházásokat mindenképpen meg szeretnénk csinálni. Csak sajnos sokkal tovább fog tartani amennyiben csak saját, nemzeti vagy városi források állnak a rendelkezésre. Ezért is lenne kiemelkedően fontos, hogy megszülessen a megegyezés Brüsszelben. Székesfehérvár ehhez eddig is minden feltételnek megfelelt. Így lesz ez a jövőben is. A vármegyével és városunk érintett intézményeivel közösen mi a startvonalon állunk, a decemberi közgyűlés jóváhagyását követően, a források rendelkezésre állása esetén több beruházás azonnal indulhatna. Ezzel persze a legtöbb város így van, nem véletlenül fogadtuk el nyáron minden megyei jogú város vezetőjével, pártállástól függetlenül az EU-t felszólító, források mihamarabbi biztosítását kérő közös nyilatkozatot. Remélem, hogy a megyei jogú városok egységes és demokratikus kiállásának talán lesz is foganatja! -zárta bejegyzését a fehérvári előljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában