Átlagosan 20,1%-kal emelkedtek az árak

2023.07.10. 14:00

Tavaly júniushoz képest nőttek, idén májushoz képest csökkentek az élelmiszerárak

Elkészült a KSH legfrissebb statisztikai kimutatása, melyből kiderült, hogy hogyan alakultak idén júniusban a fogyasztói árak az előző év júniusához viszonyítva.

Déri Brenda

Fotó: Kallus György / VG

A fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. De lássuk részletesen, hogy melyek azok az élelmiszerek, fogyasztási cikkek, amelyek árai a legnagyobbat emelkedtek. 

– Leginkább az édesipari lisztesárué (53,0%), a kenyéré (48,6%), a tejtermékeké (41,4%), a tojásé (40,1%), a vaj és vajkrémé (35,6%), a péksüteményeké (33,3%), a száraztésztáé (30,4%), a tejé (26,7%) és a sajté (23,3%). A termékcsoporton belül a liszt (5,8%) és az étolaj (3,1%) ára nőtt a legkisebb mértékben – írják közleményükben.

Hasonlóan, 30-45 %-kal drágult a háztartási energia, a vezetékes és a palackos gáz is, valamint az elektromos energia, ami 26,6%-kal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 18,7%-kal ugrott meg, ezen belül a szeszes italoké 24,4%-kal nőtt. A mosó- és tisztítószerek 36,9%-kal, a járműüzemanyagok 20,2%-kal, a szolgáltatások díja 14,4%-kal emelkedett. Ezek tehát azok az élelmiszerek, fogyasztási cikkek, amelyek a legnagyobb áremelkedést produkálták idén júniusban az előző év júniusához képest.

A képre kattintva további információk állnak rendelkezésére.
Forrás: ksh.hu

Ugyanekkor az idei májust és június összehasonlítva a fogyasztói árak valamelyest csökkentek. A  élelmiszerek ára átlagosan 0,4%-kal csökkent, a háztartási energia ára pedig 2,1%-kal mérséklődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában