Ezüsteső hullott a termelőkre

2023.04.29. 12:24

Rekordmennyiségű bor érkezett a móri borversenyre (galéria)

Majdnem elérte a kétszázat a benevezett borok száma a Szent György Heti Vigasságok idején megrendezett borversenyen. Több bíróbizottságnak és a társadalmi zsűrinek is fel volt adva a lecke pénteken, az Erzsébet téri Művelődési Házban.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A Móri borvidék központjában tartott borverseny mindig rangos esemény a környékbeli gazdák, sőt néhány távolabb élő és termelő pincészetek, családi borászatok számára. A Szent György heti Vigasságok idején tartják mindig ezt a hagyományos borminősítőt, így most is április végén kérték a szervezők a mintákat.

Több bírálóbizottság között osztották el a mintákat, már csak azért is, mert rekordszámú bort neveztek a versenyre. A szokásos 160-170 tétel helyett 190 bort kellett besorolnia a szervezőknek, vagyis a Móri Borvidék Hegyközségének. A szervezet elnöke a pénteken este tartott eredményhirdetésen erről is beszélt.

– Egy nagyon hosszú és nehéz napon, pontosabban a szervezés, a mintagyűjtés és a besorolás miatt mondhatom, hogy egy nehéz héten vagyunk túl. Rekordszámú minta érkezett, és örömteli, hogy igazán jó eredmények születtek. A borvidékre a fehérbor a jellemző, ennek megfelelően a 190 mintából 139 fehér került az ítészek asztalára, ám a szokásoktól eltérően magas volt a vörösborok és a rozék aránya, de a habzó, a gyöngyöző borok és a pezsgők is szép számmal szerepeltek – mondta Varga Máté, a hegyközség elnöke.

A vezető tolmácsolta a készítők, termelők felé a bíráló bizottságok elnökeinek üzenetét, melyben az ország több pontjáról meghívott szakértők felhívták a figyelmet néhány hiányosságra, illetve olyan problémákra, amik esetleg könnyedén javíthatók, egy kis odafigyeléssel, ugyanakkor abban egyetértettek a zsűri elnökök, hogy a borok többsége szép, jól kezelt, kiváló minőségű volt, a nem túl szerencsés 2022-es évjárat ellenére.

A termelők összesítésében a Paulus Borház vitte a pálmát, a maga hét arany, és 5 ezüst érmével, ám csak a pontrendszer segített eldönteni az első helyet, ugyanis ugyanilyen eredménnyel lett a második a Gelszler Családi Pincészet. A harmadik helyen Miklós Csabi Pincéje végzett, a maga három aranyával és három ezüstjével. A 190 borból igen sok kapott aranyérmet, ugyanis ebből a fajta oklevélből 32 darabot osztott ki Frey Szabolcs hegybíró. Az ezüst viszont esőként hullott a termelőkre, ugyanis 106 oklevélre került ez a felirat. A hegybíró 26 bronzot és ugyanennyi oklevelet is kiosztott a termelőknek, akik közül a jobban szereplők értékes tárgyjutalmakat is kaptak, különböző cégek, szervezetek, önkormányzatok felajánlásának köszönhetően.

Fotó: Hrubos Zsolt

Bäcker Zsuzsanna, a Móri Borbarát Hölgyek elnöke is tagja volt a társadalmi zsűrinek.

– Nem volt könnyű a borok bírálata, mert hozzánk már csak azok a borok kerültek, amikre a szakmai zsűrik 80 feletti pontszámokat adtak, vagyis mind kiváló volt. Mégis ha választani kellene, hogy melyik tetszett a legjobban, akkor a Geszler Családi Pincészet cuvée rozé borát emelném ki, mert a színe és az illata györgyörű volt és mert a borban gazdag gyümölcsízzel párosult a frissesség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában