MOHOSZ

2023.03.09. 17:30

Megmutatjuk - így telepített halat a Velencei-tóba a MOHOSZ! (videó)

Tavaly tavasz óta most először telepítettek ismét halat a Velencei-tóba. Csütörtökön reggel közel 12 ezer kilogramm ponty került a tóba. A vízszint most sem magas, de legalább a horgászoknak lesz miért partra menni.

S. Töttő Rita

Több mint 100 mázsa hal csúszott csütörtökön reggel a Velencei-tóba, a part több pontján

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-tóba csütörtökön 100-120 mázsa, azaz 10-12 ezer kilogramm pontyot telepített a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Kimondottan csak ponty, de abból tőponty és tükörponty is került a tóba, zömében két- és háromnyaras halak, tehát azonnal foghatóak, aminek a horgászok nagyon fognak örülni. Ebbéli reményét fejezte ki csütörtökön reggel a sukorói hajóállomás mellett Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is, akik Pálinkás Imrével, a MOHOSZ Velencei-tavi kirendeltségének vezetőjével együtt azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a telepítés folyamatában.

Pálinkás Imre, Tessely Zoltán, Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester és Molnár Krisztián a sukorói haltelepítésen
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Tartálykocsi hozta a kajászói halgazdaságból a pontyokat, amelyek egy csúszdán jutottak a tóba. Közel 20 millió forint értékben telepített most a MOHOSZ a Velencei-tóba, amely a tavalyi 30 millió forintos bevételüket tekintve igen nagy beruházásnak tűnik. A másik oldalról nézve pedig az is tény: a tavalyi árbevételük a tavi horgászatból nyilvánvalóan töredéke volt a korábbiaknak, hiszen alig volt mit fogniuk a pecásoknak. 

Most kizárólag pontyokat telepítettek a Velencei-tóba
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán most azt mondja, az elmúlt időszakban körülbelül 10 centimétert emelkedett a vízszint, ami lehet, kevésnek tűnik, de ennek is örülni kell.  Főleg, hogy mindent megtettek azért, hogy a szükséges vizet máshonnan átirányíthassák a Velencei-tóba. Molnár Krisztián hozzátette:  

- A vízszint-emelkedésnek köszönhetően – amiben egyébként ezúton is köszönjük azoknak a munkáját, akik hozzájárultak az árokok, befolyórendszerek tisztításához, a mesterséges vízfeltöltéshez -, nyílt lehetőség a haltelepítésre most.

Tavaly márciusban telepített utoljára halat a MOHOSZ a Velencei-tóba, azóta, az alacsony vízszintre tekintettel erre nem került sor. Ennek köszönhetően pedig a horgászlétszám visszaesett. A mostani vízszint azonban bizakodásra ad okot – emelte ki Molnár Krisztián, ahogy azt is: remélhetőleg a horgászok érkezni fognak idén, még ha alacsonyabb is a vízszint a szokottnál, mert lesz hal a tóban.

A tóba jutott halak azonnal foghatók
Fotós: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Pálinkás Imre hozzátette: évadnyitó haltelepítés volt ez, ugyanis minden évben márciustól október- novemberig zajlik a haltelepítési tevékenyég a halgazdálkodáson belül. Csütörtökön a Velencei-tó több pontjára vitték a halakat a kajászói tógazdaságból. A sukorói hajóállomásnál 2500 kilogramm halat engedtek ki, de a gárdonyi félszigetre és a dinnyési hullámtörőhöz is több ezer kilogramm, frissen vízbe engedett hal került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában