Fejérben is biztatóak az adatok

2023.03.15. 08:30

KSH: tovább bővült a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliek száma

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatásából kiderül: 2022 harmadik negyedévében az előző évhez képest tovább bővült a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is. Bár az átlagkeresetek kimagaslóan emelkedtek, a magas infláció miatt a bérek vásárlóereje érdemben nem nőtt.

Héjj Vivien

Fejérben az országosnál is kedvezőbbek a munkanélküliségi mutatók

Forrás: KSH

A hivatal felmérése szerint 2022 harmadik negyedévében a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 712 ezer főt, ami az előző év azonos időszakához képest 1 százalékos növekedést jelent, ugyanakkor az inaktív munkavállalók száma 2,6 százalékos csökkenéssel 2 millió 433 ezer fő. A munkanélküliségi adatok is pozitív változást mutatnak: 2021-ben 190 ezer fő keresett állást, ez a szám egy év alatt 6 százalékkal csökkent.

A foglalkoztatottak aránya a legtöbb vármegyében bővült, Fejérben ez az arány 77,2 százalék, ami 2,6 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A munkanélküliség területi különbségei enyhültek, a 15 – 74 év közöttiek munkanélküliségi rátája országosan 3,6 százalék. Fejér vármegyében a munkanélküliek aránya 2,4 százalék.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása arra is kitér, az átlagkeresetek vásárlóereje alig változott az elmúlt évhez képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 harmadik negyedévében 500 400 forint volt, ami nominálisan 16,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában