Szponzorált tartalom

2022.10.24. 00:00

A klasszikus műveltség és a szabadkőművesség kastélya Dégen

Hazánk kiemelt jelentőségű, egyben egyik legkorábbi klasszicista épületegyüttese éledt újjá Dégen a Nemzeti Kastélyprogram keretében.

Forrás: NÖF Dég

A hatalmas parkkal körül ölelt fenséges Festetics-kastély úgynevezett „portikuszos”*  középrésze nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz. A hasonlóság nem véletlen, hiszen mindkettőt Pollack Mihály tervezte. A grandiózus klasszicista kastély mintegy előtanulmányként szolgálhatott a fővárosi múzeum tervezéséhez.
A kastélypark számottevő része és a kerttörténeti szempontból különösen értékes vízrendszere egy korábbi fejlesztés eredményeként újult meg 2015-ben. Ekkor megtörtént a Közép-Európa legnagyobb kastélyparkjaként számon tartott egykori birtok rehabilitálása, különös tekintettel az addigra már jórészt elmocsarasodott mesterséges tórendszerére. A 2016-2022 között lezajlott nagyszabású tervezési és rekonstrukciós munka pedig lehetővé tette, hogy hosszú idő után a kastélyépület is látogathatóvá váljon és Fejér megye régi-új kulturális helyszíneként működjön.
Megmenekült és egyedülálló tartalommal bővült az épület
A Kastélyprogram keretében megvalósult a kastély teljes homlokzatának helyreállítása, a lábazat szigetelése, a csatlakozó támfalak újjáépítése, a tetőfedés teljes cseréje. Az alagsor részleges felújítása után itt helyezték el az új gépészetet, az elektromos hálózat központját és a vizesblokkot. Az épületegyüttesben jelentős közműfejlesztés történt: kiépült az új víz-, gáz- és csatornabekötés, emellett megvalósul az elektromos rendszer korszerűsítése is. A projekt során nemcsak a kastélyépület rekonstrukciója, de számos turisztikai fejlesztés is történt annak érdekében, hogy a Dégre látogatók sokrétű kulturális élményekkel gazdagodhassanak.
A kastély termeiben minden generáció számára érdekes, interaktív kiállítások mutatják be az épülethez és az építtetőkhöz kapcsolódó történeteket. Nemcsak a családról, a klasszicizmusról, de a máig oly homályos és a kastélyhoz szorosan kapcsolódó szabadkőművességről is átfogó képet alkothat az érdeklődő. A korabeli szalont idéző új kávézó, az ajándékbolt és a rendezvénytér pedig tovább bővítette a grandiózus épület turisztikailag fontos funkcióit.

Forrás: NÖF Dég

Tovább szépült a park
A több mint 300 hektáros kastélypark fő látványossága, a Szerpantin-tó kis szigeten álló Hollandi-ház, ami szintén izgalmas kiállítótérként született újjá. Látogathatóvá vált továbbá a kis gótizáló szivattyúház, megújult a rózsakert és elkészült az antik forrás gépészete, így az oroszlánfejes vízköpőből újra víz csobog. Igazi kuriózum, hogy a Festetics család hajdani teniszpályája is használhatóvá vált és korabeli eszközökkel kipróbálható.
A megszépült Festetics-kastély sokrétű látnivalóit talán nem is lehet egyetlen nap alatt végig járni. Érdemes időről-időre visszalátogatni, hiszen a kerti sétányok felfedezése mellett piknikezésre, kerékpározásra is lehetőség nyílik a hatalmas ősfák ölelésében, de tematikus kulturális és szabadtéri programok is várják majd a látogatókat.

Forrás: NÖF Dég


A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével hazai és európai uniós forrásból valósult meg.
*oszlopos, nyitott előcsarnok

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában