Orrfacsaró, de sokat ér

2022.09.18. 09:00

Hol itt, hol ott árasztja el a levegőt az érett trágya szaga Fejérben is

Minden évben legalább kétszer előkerül a trágyázás mint probléma, annak ellenére, hogy mindenki tudja, hogy ha a vidéken gazdálkodók nem trágyáznának, akkor a kellemetlen szag miatt tiltakozók nem jutnának megfelelő minőségű gabonához és így kenyérhez sem. Most itt az őszi szántás ideje.

Palocsai Jenő

Forrás: Pexels

A tarlókra, illetve több helyen a pihentetett földekre is szerves trágya kerül, hogy pótolják a növények táplálásától és aszálytól meggyötört talaj hiányzó vagy csökkenő értékeket mutató elemeit. A szag valóban kellemetlen, de rövid ideig talán ki lehet bírni. 

Azt, hogy mik a trágyahordás szabályai és hogy mennyi ideig lehet a föld tetején, leforgatás nélkül a trágya, azt Puskás Zoltán mondja el. A Lajoskomáromi Agrárcégcsoport munkatársa úgy fogalmazott: - A törvény úgy határozza meg a trágyázás idejét, hogy február elejétől október végéig lehet elvégezni. Természetesen egész évben lehet szállítani, majd tárolni, depózni a trágyát. A szaga valóban orrfacsaró, viszont nem sokáig, mert a gondos gazda azonnal lefogatja, ugyanis a hatóanyaga elvész a levegőben, legalábbis ami a nitrogént illeti. 

A trágyaszórás hagyományos ideje az augusztus második fele szokott lenni, ám ebben az évben az aszály miatt nem lehetett lejuttatni az energiát adó szervesanyagot. Alaphelyzetben a nyár végén kell sekély szántással lefogatni a trágyát, és ősz derekán kell egy mélyszántással lejjebb juttatni. Az időjárás idén keresztülhúzta, nem először, a számításokat és így a legtöbb gazdálkodó most hordja és forgatja a trágyát, ami hamarosan a föld alá is kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában