Frissen Fejérből

2022.08.19. 12:10

Aki teheti, ne hagyjon haltetemet a Velencei-tóban!

Szeltner Tibor kenus és horgász napi rendszerességgel evez a Velencei-tavon, legtöbbször a kajak-kenu és evezős pályán.

Tihanyi Tamás

A vízállás alakulása előre vetítette, ami most történik

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön írt levelet szerkesztőségünknek, amelyben jelezte, hogy „rengeteg” elpusztult, vagy még agonizáló, többnyire dévérkeszeget látott, állítása szerint 10-15 dekástól a 30-40 dekásokig. „Több száz tetem lebeg csak a versenypályán, egyre erősödő bűzt árasztva. Találkoztam ezen kívül egy 100 cm-es elhullott harcsával is az 500 m-es rajtbóják közelében.”

Köszönjük olvasónk jelzését. 

A kialakult helyzettel kapcsolatban a Magyar Országos Horgász Szövetség szerdán adott ki közleményt, amelynek tartalmát azonnal megosztottuk olvasóinkkal. Ennek lényege, hogy a Velencei-tavon egy mérsékelt, de elhúzódó jellegű halpusztulás tapasztalható, elsősorban éppen az olvasónk által is említett halfajokat érintve. A MOHOSZ munkatársai folyamatosan jelen vannak a tavon, így az evezőspályán is. A halpusztulás intenzitása azóta nem erősödött, azaz egyelőre nem rosszabbodott az a helyzet, amiről a közlemény szólt, és amelynek célja részben a szükségtelen szóbeszéd, hangulatkeltés megelőzése volt. A MOHOSZ arra kéri a tavon tartózkodókat, a Velencei-tóért aggódókat, hogy – természetesen amennyiben arra lehetőségük adódik –, ne hagyják a vízben az elhullott halak tetemeit, gyűjtsék azokat zsákba, helyezzék el a parton és jelezzék a helyszínt a horgász szervezet velencei-tavi kirendeltségének. A begyűjtés folyamatos. 

A MOHOSZ azt kéri a horgászoktól, hogy aki tudja, ne hagyja a haltetemeket a vízben 
Fotós: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A Velencei-tó vízállása az agárdi vízmérőnél pénteken délelőtt 56 centiméteres volt, amely az 1949. október 24-én mért legkisebb vízállásnál már hét centiméterrel alacsonyabb. Az oxigéndúsítás továbbra is folyamatos a hajnali-reggeli órákban.      

    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában