Frissen Fejérből

2022.08.17. 16:24

Egyelőre mérsékelt a halpusztulás, de a kockázat továbbra is nagy a Velencei-tavon

Sajnos az évszázad aszályának újabb következményeként, a tartósan meleg időjárás és a rendkívüli mértékű vízhiányos állapot hatására a tavalyi jelentős mértékű nyári halpusztulások után, idén július utolsó hetétől újra egy jelenleg még mérsékelt volumenű, de elhúzódó jellegű, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás alakult ki a Velencei-tavon.

Tihanyi Tamás

A szakemberek folyamatosan figyelik és tisztítják a vizet, de segítségre is számítanak

Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

A Magyar Országos Horgász Szövetség szerdán délután tájékoztatást adott a kialakult helyzetről, ahogy írják, „a szándékos hangulatkeltés elkerülése érdekében”. A MOHOSZ közleményében leszögezi, hogy a jelenleg rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról megfelelő minőségű. Ám a víz mennyisége és halélettani minősége alapján már várható volt, hogy nagy eséllyel bekövetkezik halhullás, csak annak mértéke volt kérdéses.  

Mint arról már többször beszámoltunk, megelőző védekezésként a tó keleti medencéjében a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dinnyési-kikötő öbleiben pedig a MOHOSZ kirendeltsége hosszabb ideje folyamatosan üzemelteti a hajnali órákban a levegőztető berendezéseit a kárenyhítés érdekében. A MOHOSZ leírta: „A 2022. évi nyári halpusztulás első heti hullámában, többségében a dinnyési kotráson volt tapasztalható elhullás. Az elpusztult halak túlnyomó részét – darabszám tekintetében – karika- és dévérkeszeg fajok egyedei adták, de mellettük növendék (tavalyi ívásból származó) korosztályú és nagyobb méretű süllők, balinok és néhány 2-3 kg körüli csuka is összegyűjtésre került, az összegyűjtött és ártalmatlanításra elszállított mennyiség 230 kg volt.”   

Augusztus második hetében jelentkezett a halpusztulás második hulláma, mely a tó területén szórványosan napról-napra tapasztalható, de csak kisebb mennyiségben. Kevés keszeget és néhány amurt nem számítva, a pusztulás szinte kizárólag a harcsa fajt érinti, eddig közel 200 darab tetemet találtak, összesen 1300 kg súlyban.  

Már napok óta tapasztalni kisebb mértékű halpusztulást 
Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

„A halegészségügyi vizsgálatok még folynak, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy az elhullások zömét egy fajspecifikus (emberre természetesen nem veszélyes) harcsavírus aktiválódása okozhatja. A MOHOSZ hivatásos halőrei minden nap gyűjtik kereséssel vagy bejelentés alapján a tóból előkerülő elhullott példányokat a későbbi ártalmatlanításra történő elszállításig. A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja. Aki önkéntesként csatlakozni kívánna a tetemek összegyűjtéséhez, az a tavalyi évhez hasonlóan az összegyűjtött halakat – valamely elérhetőség formájában (pl. bejelentő telefonszámon) előzetesen egyeztetve – a helyszínen hagyhatja, melyeket munkatársaink később rövid időn belül összegyűjtenek, vagy azokat akár a Velencei-tavi MOHOSZ Kirendeltségen le is adhatja. Igény esetén gyűjtő-, illetve cserezsákot biztosítunk”, írta a szervezet.  

A tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása, az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége sürgetően egy hosszú távon fenntartható mesterséges vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, valamint ezzel párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli, hívta fel a figyelmet már nem először a MOHOSZ, amely már tavaly megtette a vízpótlásra vonatkozó szakmai javaslatát. Szerintük a feladatok megvalósítása – az igen jelentős forrásigény miatt –  csak kormányzati szintű támogatással képzelhető el, és e feladatot a halgazdálkodáson túlmutatva a térségi turizmus fennmaradása és a tókörnyéken élők érdekében egyaránt kiemelt prioritásként szükséges kezelni. 

A készenlét, a monitoring a jövőben is folyamatos lesz. Az újabb kánikulai napok, majd a várt hétvégi erős frontbetörés hatásai kiemelt kockázatot jelentenek a további halpusztulás kialakulására, szögezte le a MOHOSZ.  

Kapcsolódó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában