Nagy a fluktuáció

2022.06.01. 20:00

Kölcsönzött munkaerő pótolja a máig is fennálló létszámhiányt a Depóniánál

Nyereséggel zárta a 2021-es évet a Depónia Nonprofit Kft. A megyeszékhely és további 65 település hulladékgazdálkodási közszolgáltatását ellátó társaság profiljában egyre nagyobb szerepet kap a szelektív hulladékgyűjtés.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor

A legutóbbi képviselő-testületi ülés napirendi pontjai közt tárgyalták – más gazdasági társaságok mellett – a Depónia Nonprofit Kft. 2021. évi beszámolóját, melynek elfogadásáról egyhangúlag döntött a közgyűlés.

A kft. alaptevékenységét a komplex hulladékgazdálkodási közszolgáltatás, illetve a Székesfehérvár-Csala Regionális Hulladékkezelő Telep üzemeltetése jelenti, ez teszi ki az összes árbevétel több mint 96 százalékát. A beszámolóból kiderül, a társaság tevékenységi köre javarészt a hulladék gyűjtésére, ártalmatlanítására, kezelésére, hasznosítására és előkezelésére – úgymint komposztálás, szelektív hulladékok válogatása, bálázás –, a közszolgáltatáson belül elkülönítetten gyűjtött hulladékok kereskedelmére és az ehhez kapcsolódó mellékszolgáltatásokra terjed ki.

A társaság az előző gazdasági évet 120,3 millió forint adózott eredménnyel, azaz nyereséggel zárta, mely szám­adat egyértelműen igazolja, hogy a nehéz gazdasági körülmények, a külső szolgáltatások és anyagok árainak való kitettség és a munkaerőpiaci helyzet ellenére is jó szervezettséggel, hatékonyan tudta kihasználni adottságait, ezzel megtartva piaci pozícióját. Az árbevétel alakulását befolyásoló tényezők közé sorolható a hulladékszállítás esetében a szolgáltatási terület nagysága, mely kis­mértékben változott: a társaság 66 településen látott el hulladékgazdálkodási közszolgáltatói feladatot.

A dokumentumból kiderül, a fennálló munkaerőhiányt kölcsönzött munkavállalók bevonásával igyekeznek pótolni. Székesfehérváron a hulladékszállításban és -válogatásban jelentkező létszámhiányt átlagosan 19 fő kölcsönzött munkaerővel pótolják. A fluktuációra rámutató adat szerint a be-, illetve kilépő munkavállalók száma a korábbi évhez képest 41 fővel nőtt, bizonyos hónapban a létszámmozgás elérte a 23 főt.

Ami a hulladékszállítás infrastruktúráját illeti, az év során 51 kukás járművet üzemeltetett a cég, melyekből 23 darab 2019 óta része az eszközparknak, így a korszerűtlen vagy gazdaságtalan üzemeltetésű járművek egy részétől megvált a társaság. A járművek egy év alatt 11 450 fordulót tettek meg, ebben 2020-hoz képest jelentős változás nem történt.

– A házhoz menő szelektív gyűjtés minden településünkön megoldott a családi házas ingatlanok esetén. A társasházaknál a szelektív gyűjtést 1100 literes szelektív hulladékgyűjtő edény kihelyezésével és folyamatos ürítésével biztosítjuk – olvasható a társaság beszámolójában, amelyből az is kiderül, a 2017-ben új szolgáltatásként bevezetett házhoz menő üveggyűjtés már a szolgáltatási terület egészén elérhetővé vált.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtések során a tavalyi évben 81 ezer kilogramm műanyag, 321 ezer kilogramm papír, 528 ezer kilogramm üveg és több mint 9,5 millió kilogramm vegyesen gyűjtött hulladékot szállított el a Depónia.

A szelektív szigetek száma a házhoz menő szelektív gyűjtés kiterjesztésével csökkent. Székesfehérváron 19, a szolgáltatási terület további 65 településén pedig 33 szelektív sziget áll a lakosság rendelkezésére. Új közszolgáltatási elemként vezették be az előző évben a lakossági használt sütőolaj gyűjtést, mely jelenleg a megyeszékhely 22 gyűjtőpontján érhető el.

A napokban pedig a következő örömhír érkezett: a 2021. évi Európai hulladékcsökkentési hét magyarországi programsorozatában a vállalkozások kategóriájában a Depónia Nonprofit Kft. harmadik helyezést ért el Közösségek ereje című szemléletformáló és jótékonysági programjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában