Közepes termés

2022.06.11. 16:00

Átlagos lesz a cseresznye ára

A legkoraibb fajták szedésével elkezdődött a magyar cseresznyeszezon. A termés és az árak is átlagosnak mondhatók. Némi bizonytalanság tapasztalható viszont a német és az osztrák piac fogadó­készségével kapcsolatban – írja a Mezőhír.hu. A szakértő szerint a gyümölcsök jelenlegi árszínvonala nem fedezi a magasabb ráfordítási költségeket.

Mediaworks-összeállítás

Ezer forint körül indult a nagybanin, de a termelői piacon kétezer forint körül árulják

Forrás: Lang Róbert

A magyar termelőket megkímélték a fagyok, de a hidegebb tavaszi időjárás megtette hatását, idén közepes, 10 ezer tonnás össztermésre van kilátás az országban.

A szakportálnak nyilatkozó Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Medifruct Kft. ügyvezetője szerint az orosz–ukrán háború mind a bel-, mind a külpiacokon hatással lehet a fogyasztók vásárlási kedvére. A szakember mindazonáltal kedvező kilátásokról számolt be: a legtöbben megnyugodhattunk, mert bár a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás gyér méh­aktivitással járt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt két évben bő 8 ezer tonna cseresznyét szüreteltünk Magyarországon, de 2018-ban átléptük a 12 ezer tonnát is.

Kelemen Péter utalt rá: a nagybani piacokon jónak ígérkezik a kezdő mennyiség, de az árakkal nem elégedett a cégvezető.

Tavaly a szezon elején magasabbak voltak az árak, mint az idén. Most átlagos árszínvonalat látunk, ami nem fedezi a magasabb ráfordítási költségeket. A Mezőhír.hu összefoglalója szerint idén május utolsó hetében ezer forint körüli átlag­árakkal indult a korai fajták értékesítése a nagybani piacokon. A fogyasztók azonban 2 ezer forintot meghaladó árakkal találkozhatnak a termelői piacokon.

Szedd magad! akcióban akár 500 forintért is haza lehet vinni a cseresznye kilóját, kiskerttulajdonosok ezer forintért kínálják a leszedett termést az interneten. A rázott, ipari gyümölcsöt pedig 200–300 forintért árusítják a gazdák. 
 

Még közbeszólhat az infláció - A cseresznyeszezon július első hetéig tart, a főszezon viszont most kezdődik, és hozzávetőleg két hétig tart. Nagy kérdés, hogy a háború hogyan befolyásolja a fogyasztási szokásokat a kulcsfontosságú piacainkon, Németországban és Ausztriában. A szezon első jelzései sajnos nem jók, feltehetően a magas infláció miatt – vélekedett a Medifruct ügyvezetője. Kelemen Péter reményét fejezte ki, hogy Ausztriába, Szlovákiába és esetleg Lengyelországba is be tudják indítani az exportot, bár ezek a piacok már telítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában