A szezon jó lehet

2022.05.15. 07:05

Lassú kilábalás indult a szállodaiparban

Nem tudni még, milyen lesz a szállodaipar és a turizmus idei éve. A szakemberek egy része úgy látja, a járvány miatti két szűk esztendő után az ágazatban megkezdődött ugyan a kilábalás, de gyors „felpattanásra” a háború miatt senki sem számít. A megnőtt üzemeltetési és egyéb költségek miatt általában drágult a szállás és a vendéglátás.

Dávid Erzsébet

Az alacsony forintárfolyam miatt – reménykednek a szállodavezetők – kevesebben utaznak külföldre, és többen választják a hazai nyaralási lehetőségeket

Forrás: Unger Tamás

– Egyelőre nem látjuk, milyen lesz az idei turisztikai szezon. Most „kivárásszerűen” működik a piac, de vannak biztató jelek. Vidéken és azokon a szálláshelyeken, ahol visszatérő törzsvendégek vannak, szépen emelkedett a szobafoglalások száma. Arra számítunk, hogy a következő időszakban több lesz az előfoglalás, s erősödni fog a belföldi turizmus, annak ellenére, hogy nyáron várhatóan megnő a külföldre utazók száma. Főként azokba az országokba – Törökországba, Bulgáriába, Görögországba és Horvátországba – ahonnan a háború miatt elmaradnak az orosz és ukrán turisták, s ahol kedvező – de korántsem olcsó – árakkal csábítják a vendégeket – mondja Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. 

Az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója, s az egyik legismertebb turisztikai szaktekintély szerint a Covid okozta károk ledolgozását tovább nehezíti a szálláshelyek üzemeltetési költségeinek brutális emelkedése, az élelmiszerárak növekedése. Megnőttek a bérköltségek, nőtt az energia ára, s a korábbinál többet kérnek munkájukért a szolgáltatók, a beszállítók, az alvállalkozók. A költségspirál pedig a szolgáltatások minőségének megőrzése végett áremelésre kényszerítette a szálláshelyeket. – Az árak, a költségek növekedése nem magyar specialitás, egész Európára jellemző – fogalmaz a szállodaszövetség elnöke. Mint mondja, az, hogy melyik vállalkozás mennyivel volt, vagy lesz kénytelen növelni az árait, a piacpolitikájától, gazdasági helyzetétől függ, de minden szállásadó olyan árérték arányt igyekszik kialakítani, amellyel elégedettek lehetnek a vendégek, s amellyel versenyképes marad a szálloda. Az üzemeltetési költségek folyamatos emelkedése miatt sokan tartanak attól, hogy a pihenés végén az előfoglalásban rögzített összegnél magasabb lesz a számlájuk. 

Előfordulhat ilyen? A lapunk által feltett kérdésre a szállodaszövetség elnöke határozott nemmel válaszol, hangsúlyozva, a vendég mindig csak az előfoglalásban meghatározott, s írásban vissza is igazolt összeget fizeti a szobáért, apartmanért. Bizakodó az egyik legnépszerűbb Velencei-tavi szálloda, a gárdonyi Vital Hotel Nautis igazgatója. Behán István a Hírlap érdeklődésére örömmel újságolja, a döcögősen induló négy hónap után a májusi előfoglalások növekedése azzal biztat, hogy kihasználtság tekintetében a szálloda az idén eléri a járvány előtti, 2019. évi szintet. A hotelvezető abban bízik, az alacsony forintárfolyam miatt kevesebben utaznak külföldre, többen választják az itthoni nyaralást, a külföldi vendégeknek pedig emiatt is megéri nálunk pihenni. A Nautis ősszel sem lesz üres, az előfoglalások alapján több konferenciának ad majd helyet. 

A növekvő költségek miatt a gárdonyi hotel sem tudta elkerülni az áremelést, 10-15 százalékot volt kénytelen emelni. Az üzemeltetési költségeket amennyire lehet, igyekeznek takarékossággal mérsékelni, folyamatosan „finomítanak”, úgy, hogy közben fikarcnyit sem engednek a szolgáltatások minőségéből. Nem gyakori manapság, hogy telt házzal dicsekedhet egy szállodavezető. Möllmann Csaba, a móri Möllmann Ház igazgatója megteheti: egész nyárra megtelt mindkét szállodájuk. A Hétkúti Wellness Hotel mellett a hétvégétől már az Öreg Prés fogadó is bekapcsolódik a vendégfogadásba, végeztek ugyanis a patinás szálláshely külső, belső felújításával. 

Nincsenek hasonlóan jó hírei Ritter Juditnak, a székesfehérvári Szárcsa Hotel ügyvezető igazgatójának. Mint mondja, úgy érzik magukat, mintha hullámvasúton ülnének, a jó vendégforgalmú március után félő, hogy újabb lejtmenet következik számukra. A háború miatt kevesebb a vendég és az előfoglalás, pedig nagy szükség volna mindkettőre. A brutálisan növekvő üzemeltetési költségek ugyanis viszik a pénzt. Csak az áram 30-50 millió forinttal kerül többe a 2019. évinél. A villanyszámla csökkentésére napelemeket telepítenek, amitől azt várják, hogy 20-25 százalékkal csökkennek majd az árammal kapcsolatos kiadásaik. A költségek emelkedése miatt elkerülhetetlen volt az áremelés: a szálloda 15 százalékot „tett rá” az eddigi árakra, de ahogy az ügyvezető megjegyzi, ilyen infláció mellett a 30 százalék sem lett volna sok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában