Frissen Fejérből

2022.04.27. 14:00

A vállalkozások számára kínál lehetőséget az új szakpolitikai eszköz

A hazai vállalkozások számára is megterhelő az áram és a földgáz árának növekedése. A költségek csökkentésére viszont van lehetőség.

Baráth Eszter

Simon István az új rendszer lehetőségeiről tájékoztatta a helyi gazdaság szereplőit

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal weboldalán található tájékoztató szerint a Nemzeti Energia- és Klímatervben Magyarország célul tűzte ki, hogy 2030-ban energia-felhasználása ne haladja meg a 2005-ben produkált 785 Peatjoule-t. A cél elérése érdekében 2021-től kezdődően duplázni kell azt a megtakarítási eredményt, amely 2014 és 2020 között megvalósult. Ennek érdekében vezettek be egy új szakpolitikai eszközt, az úgynevezett energiahatékonysági kötelezettségi rendszert. Simon István energiahatékonysági tanácsadó a Gazdaság Házában tartott tájékoztatót a vállalkozók számára a rendszerrel kapcsolatban. Számos előnnyel járhat, ha valaki él ezzel a lehetőséggel. 

Egyrészt értékesíteni lehet azt az energiamegtakarítást, amely az energetikai beruházások, fejlesztések után keletkezett. Az energiahatékonysági járulék mértéke 50 ezer forint/ minden nem teljesített 1 Gigajoule/ év. Emellett energetikai kedvezményt is jelent az érintett vállalkozóknak, és ezáltal a beruházások megtérülési ideje jelentősen lecsökken, a kedvezményeket pedig hamar igénybe lehet venni. Az energetikai tanácsadó tájékoztatójában kiemelte, az elkövetkezendő 4-5 évben nem lehet arra számítani, hogy a földgáz és az áram ára a korábbi mértékre csökken vissza. Mint mondta, a vállalkozók gyakorlatilag mindenre gondolhatnak, amivel csökkentik energiafelhasználásukat, de a fontossági sorrendet fel kell állítaniuk. Ezzel kapcsolatban kiemelte, a napelemrendszerek kiépítése nem tartozik bele a programba, hiszen azzal nem spórolunk, csak más módon állítunk elő energiát. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) részletei az enhat.mekh.hu weboldalon olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában