Frissen Fejérből

2022.02.02. 11:30

Már tíz éve nem adták le a Dunaferrnél a felülvizsgálatot

Az ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-nek közel tízéves mulasztást kell pótolnia a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felé. A hivatal eljárást indított az ügyben.

Baráth Eszter

Forrás: Zsedrovits Enikő/DH

A szabályozás szerint minden gázkereskedőnek évente kell elvégeznie a földgáz-kereskedelmi üzletszabályzatának felülvizsgálatát, az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonában lévő Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. viszont ezt – a Világgazdaság információi szerint – utoljára 2012-ben tette meg. Emiatt a csaknem tízéves mulasztás miatt a MEKH közigazgatási hatósági eljárást indított a társasággal szemben, s a felülvizsgálat pótlására és annak eredményének benyújtására kötelezte a szolgáltatót. Ennek határidejeként 2022. március 31-ét jelölték ki.

 

Az üzletszabályzatnak számos információt kell tartalmaznia, mint a portál írja: az engedélyes szolgáltatásainak általános biztonsági, minőségi, műszaki, kereskedelmi, elszámolási és fizetési előírásait, illetve az ellátás színvonalának és a felhasználói igény kielégítésének feltételeit. A felülvizsgálat is olyan részletes és fontos információkra kérdez rá, mint a jogszabályok, a kapcsolódó szabályzatok és az engedélyes működési gyakorlatból eredő változásai, valamint a szerződéses rendszerek. A portál közlése szerint, abban az esetben, ha a fentiekben bármilyen alapvető változás történt, akkor az annak megfelelően módosított üzletszabályzatot kell benyújtani a MEKH felé. Ugyanakkor, ha nem történt módosítás, elegendő egy nyilatkozatot elküldeni.

 

Mint közreadták, az ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-nek most mindenképpen új jóváhagyást kell kérnie, mivel a hivatal álláspontja szerint a legutóbb, tehát 2012-ben jóváhagyott szabályzat óta már olyannyira megváltozott a jogszabályi és a szabályozási környezet, hogy a dokumentum már sem a hatályos előírásoknak, sem a földgázpiaci gyakorlatnak nem felel meg. 

 

A társaság két esetben mentesülhet az üzletszabályzat elkészítése alól. Az egyik ilyen lehetőség, hogy ha nem lát el olyan vevőket gázzal, akik saját felhasználásra vásárolnak. A másik opció pedig az, ha mindössze egyetlen vevője van, akivel a gáztörvény adott feltételeivel szerződött. A portál szerint azonban ezt minden esetben igazolni kell a MEKH felé. 

 

Az Energiatermelő Kft. egyébként anyavállalatához, az ISD Dunaferrhez hasonlóan utoljára a 2019-es üzleti évéről adott le beszámolót. Ahogy azt közölték, ennek alapján a 2018-as 5,5 milliárd forintról mínusz 5,4 milliárd forintra csapott át a saját tőkéje, az adózott eredménye pedig a 0,4 milliárdos veszteségből 10,9 milliárd forintos veszteségre romlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában