Frissen Fejérből

2021.11.21. 20:00

Újabb 1,5 milliárd forint folyószámlahitelt vesz fel Dunaújváros

Egy napirendet levettek, hármat pedig hozzáadtak a megtárgyalandók sorába a dunaújvárosi közgyűlés tagjai. Nyílt ülés keretében összességében negyven témában hoztak döntést.

DH, Baráth Eszter

Az építményadóról és az iparűzési adóról újraalkotott rendeletek 2022. január 1-jén lépnek hatályba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A napirendi pontokról való döntéshozatalt megelőzően átadták a Szociális Munkáért – Dunaújváros díjat, amelyet idén Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona vezetője vehetett át.

A költségvetést nagyban befolyásoló döntések születtek

A közgyűlésen több olyan napirendi pont is soron volt, amelyek jelentősen érintik a város költségvetését. Dunaújváros a jövő évre vonatkozóan újabb 1,5 milliárd forint folyószámlahitelt vesz fel. Ahogy az előterjesztési anyagban szerepel, a költségvetési bevételek és kiadások időbeni elkülönülése miatt, a keletkező átmeneti hiány finanszírozására igényelték először az idei évre a másfél milliárd forint összegű folyószámlahitelt. Azt nem tudni, miért, de október 1-jétől a számlavezető bank ezt a keretet lecsökkentette 1 milliárd forintra, a visszafizetési határidő pedig ez év december 31-e.

A negyedévenkénti pénzügyi teljesítésről szóló dokumentum szerint szeptember végéig 741 millió forintot használt fel belőle az önkormányzat. A 2022-es évre vonatkozó szintén 1,5 milliárd forintos hiteligénylésre a bank már ajánlatot is adott. A mostani közgyűlésen a hitelszerződés aláírásával Pintér Tamás polgármestert bízták meg. Ennek a hitelnek a visszafizetési határideje jövő év utolsó napja, fedezetül pedig az önkormányzat az általános működésének és ágazati feladatai támogatását, a helyi adóból származó bevételeit biztosítja.

Az építményadóról és az iparűzési adóról újraalkotott rendeletek 2022. január 1-jén lépnek hatályba
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A közgyűlés 8 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta, emelik az építményadót. Arra hivatkoznak, hogy veszélyhelyzet alatt hozott kormányzati döntések miatt kieső adóbevételt így kívánják ellentételezni. Előzetes számítást is végeztek, eszerint az adóemelés mértéke tételektől függően 25 és 50 százalék közé tehető, ami mintegy 333,5 millió forint pluszbevételt jelent az önkormányzatnak és pontosan ugyanennyi kiadást a helyi vállalkozóknak, lakóknak. A tájékoztatás szerint az adómérték emelésénél figyelembe vették, hogy a magánszemélyek terhei ne emelkedjenek jelentősen.

A módosítást tételesen tartalmazza a napirendi anyag, eszerint az érintett épületek esetében négyzetméterenként 200 és 400 forint között emelkedik az éves összeg. Továbbra is mentes az építményadó alól a magánszemély tulajdonos lakása. Annak a vállalkozónak sem kell fizetnie ezt az adót, akinek adott rendelkezés alapján számított vállalkozási szintű adóalapja a 2,5 millió forintot nem éri el. Szintén mentesül az a háziorvos, védőnő vállalkozó, akinek vállalkozási adóalapja nem haladja meg a 20 millió forintot.

Módosították a lakások, helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletet is. Eszerint a bérlő gyermekével és házastársával köthet bérlőtársi szerződést. Egy másik módosító rendelkezés pedig arra irányul, hogy a bérlő ne tudjon nagyobb összegű közüzemi tartozást felhalmozni a bérlakására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában