Frissen Fejérből

2021.09.19. 07:05

Egyeznek az érdekek: A gazdának és az állatnak is fontos, hogy ne legyen sérülés

Továbbra is lassan változik az élőállat-szállítással foglalkozók hozzáállása, így a haszonállatok gyakran sérülten kerülnek fel a kocsikra, és a számos behatás, a szomjúság és a nagy megtett távolságok miatt sok az úton elhulló állat.

Palocsai Jenő

A szállításra nem alkalmas állatok felrakodása és vágóhídra szállítása tilos

Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) körlevélben hívta fel az állattartók, az állatszállítók és a vágóhidak figyelmét, hogy a szállításra nem alkalmas állatok felrakodása és vágóhídra szállítása tilos.

Az állatvédelmi és állat-egészségügyi szabályok világosan leírják, hogy szállítás közben védeni kell a jószág egészségét és testi épségét. A szállítóeszközökön, különösen azok belső terében nem lehetnek olyan sarkok, kiálló élek, szúrópontok, amelyek előidézhetik az állat sérülését. Ezek mellett biztosítani kell a megfelelő szellőzést, és az elegendő helyet is, hogy a szállított haszonállatok akár le is fekhessenek.

Ha valaki megsérti az előírásokat, például kiderül, hogy már eleve szállításra alkalmatlan állapotban lévő állatot hajtottak fel az autóra az állattartó telepen, akkor nemcsak az állattartóval szemben alkalmaznak szankciókat, hanem a szállítás során közreműködő szolgáltató állatorvossal szemben is, arról nem is beszélve, hogy a szállításra alkalmatlan állat szállításában közreműködő állatszállítót is megbüntetheti az engedélyt kiállító, illetékes hatóság.

A szállításra nem alkalmas állatok felrakodása és vágóhídra szállítása tilos
Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azzal még nincs megoldva, elrendezve a dolog, hogy senki sem vette észre a felrakodáskor a sérüléseket, ugyanis a vágóhídnak is van felelőssége. Kiemelt figyelmet kell fordítania a sérült állatokra. Ki kell vizsgálnia, hogy az állat mikor sérülhetett meg. Még a származási telepen, a berakodás során, vagy éppen a szállítás közben? A szállítást kizáró okok között keresgélve nemcsak látható fizikai sérüléseket találunk, hanem akár állatbetegségeket is.

Nemcsak a sérült, beteg, de még élő állat helyzetét kell vizsgálni, hanem a szállítás közben elpusztult egyedeket is. Ha az úton elhullott állatok száma, vagy az elhullás okai megkívánják, akár állatvédelmi szabálysértés gyanúja is felvetődhet. Nemcsak a kilátásba helyezett büntetési tételek gátolják az állatszállítókat a szabálytalanságok elkövetésében, hanem az a tudat is, hogy az állatok felesleges fájdalma, az akár elkerülhető stresszterhelése mellett árthat egy ilyen, a média által könnyen felkapott, szabálytalanságok sorát taglaló ügy az egész ágazatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában