Frissen Fejérből

2021.09.09. 12:00

Az egyetemek modellváltásában a Corvinus már több pozitív tapasztalatot is szerezhetett

Az első körben tizenegy felsőoktatási intézmény vállalta a modellváltást, köztük a Corvinus is. Azóta újabb 10 egyetem csatlakozott a korábbiakhoz, augusztus elején. Ők csak most indulnak el azon az úton, amin a Corvinus már jár egy ideje.

Palocsai Jenő

A modellváltást a székesfehérvári hallgatók is megérezhetik

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Az egyetem sajtóosztályától megtudtuk: – A modellváltás legnagyobb nyertesei a hallgatók. Az intézményünk elkezdte átalakítani képzési portfólióját, így az elmúlt két évben összesen 11 szak újult meg. A képzési portfólió frissítésének célja, hogy az alapszakok átfogóbb, a mesterszakok pedig valóban specializált, gyakorlatorientált tudást nyújtsanak, illetve, hogy projektalapú, gyakorlatias, kiscsoportos intenzív órákból álló képzéseket biztosítsunk a hallgatóinknak, amelyeken a piaci elvárásoknak megfelelő tudást kapnak.

Idén 2,2 milliárd forinttal magasabb költségvetésből gazdálkodhat az egyetem

Az új felállás óta elkezdtek dolgozni új, Magyarországon egyedülálló szakok indításán is, miközben a hallgatói szolgáltatások is modernebbek, a mai kor elvárásainak is megfelelők lettek. Erről azt tudtuk meg az egyetemtől:

– Online ügyintézési rendszert vezettünk be a hallgatóknak, fejlesztettünk egy saját MyCorvinus applikációt számukra, és egy modern, nyitott terű, coworkingre is alkalmas hallgatói irodát hoztunk létre. Mindezeket a fejlesztéseket az alapítványi modell tette lehetővé, amely a korábbinál lazább működést, a magánegyetemi státusszal összefüggő lazább szabályozási környezetet, ugyanakkor a hosszú távú és kiszámítható tervezés lehetőségét is biztosítja.

A Corvinus tapasztalatai szerint ez a struktúra lehetővé teszi továbbá a piaci szemlélet hangsúlyosabb behozatalát az egyetemre.

A modellváltás után több mint két évvel már szépen látszanak az eredmények, vagyis gyorsabb és hatékonyabb döntési mechanizmus, az egyes projektek rövidebb idő alatt való megvalósulása, piaci szinthez folyamatosan közelítő bérezés az oktatóknak és a háttérterületeken dolgozó munkatársaknak.

Kikből áll annak az alapítványnak a kuratóriuma, aki a fenntartói jogokat gyakorolja?

A válaszból kiderül, hogy a Corvinus Egyetemet a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tartja fenn. A kuratórium elnöke Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. Tagjai: György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Lánczi András, egyetemi tanár, a Corvinus Egyetem volt rektora, Martonyi János, egyetemi tanár, volt külügyminiszter, Palotai Dániel, a Nemzetközi Valutaalap közép-kelet európai országcsoportjának ügyvezető igazgatója, címzetes egyetemi docens, valamint Váradi József, a Wizz Air Csoport vezérigazgatója.

A modellváltást a székesfehérvári hallgatók is megérezhetik
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Finanszírozás

Azt is tudni szerettük volna, hogy hogyan működik az intézmény fenntartásának finanszírozása? Hogy változik-e például a rendelkezésre álló állami támogatás összege? Mint megtudtuk, a modellváltással az egyetem állami fenntartású egyetemből alapítványi fenntartású egyetemmé vált. Az egyetem finanszírozása több lábon áll. Az egyik az osztalék, mivel a modellváltással egy időben jelentős mennyiségű MOL és Richter részvénypakett került a Corvinus Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány tulajdonába. Az alapítványi működésben az MOL és Richter részvénypakettból származó éves osztalék biztosítja a Budapesti Corvinus Egyetem működésének, fenntartásának egy részét.

A másik pillér az önköltséges képzéseken tanuló magyar és nemzetközi hallgatók befizetései, de vannak egyéb bevételi források is, elsősorban pályázatok, vállalati-intézményi együttműködésekből származó bevételek, külső kutatási források, a korábbi évfolyamokban még állami ösztöndíjasként kezdett hallgatók után járó fejkvóta, vagy éppen a Stipendium Hungaricum programban résztvevő nemzetközi hallgatók után kapott állami támogatás.

Ezekből a forrásokból származó bevételek az elmúlt években folyamatosan növekvő éves költségvetést biztosítottak az egyetem számára. A tavalyi évhez képest például idén 2,2 milliárd forinttal magasabb költségvetésből gazdálkodhat a Budapesti Corvinus Egyetem. Ez az elmúlt éveket összehasonlítva látszik jól, ugyanis míg 2019-ben 17,8 milliárd forint volt a teljes költségvetés, addig tavaly már 23,8, míg idén 26 milliárd forint.

Ennek megfelelően tehát az egyetem függetlensége anyagi és szakmai értelemben is biztosított

Az egyetem hosszú távú anyagi függetlenségét egyrészt a több lábon álló bevételi források és az alapítvány vagyona garantálja. Az alapítványi modell ezért rendkívüli anyagi, szervezeti és tárgyi lehetőséget tud biztosítani a Corvinus számára és garantálja a hosszú távú és kiszámítható tervezés lehetőségét is. Szakmai értelemben a függetlenség záloga az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és az egyetem szenátusa közötti világos hatáskörmegosztás és szoros együttműködés. Míg a kuratórium a hosszú távú stratégiai kérdésekkel és a pénzügyi keretek stabilan tartásával foglalkozik, oktatási és kutatási kérdésekben az egyetem autonómiája biztosított.

Az erre vonatkozó kérdésünkre válaszolva azt is megtudtuk, hogy a Corvinus modellváltásának előnyeit a fehérvári hallgatók is élvezhetik, így például az egyetem digitális szolgáltatásait, a MyCorvinus applikációt, emellett a székesfehérvári hallgatók számára érhetőek el az egyetem duális képzései is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában