szennyvíz-beruházás

2021.08.18. 17:30

Új korszak kezdetén áll Vajta

A Magyar Közlöny 152. számában jelent meg a magyar kormány azon döntése, amely értelmében 8,89 milliárd forint támogatást kap az a szenny­vízcsatorna-beruházás, amelyben négy tolnai településsel egyetemben Vajta is érintett.

Majer Tamás

Vajta község négy tolnai településsel működik együtt a szennyvízcsatorna-projektben

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Bikácsi agglomeráció szenny­vízelvezetése és -tisztítása elnevezésű projekt támogatott községei Bikács, Györköny, Pálfa, Pusztahencse és Vajta.

– A projekt célja az öt érintett településen a szennyvízelvezető hálózat kiépítése és az általa összegyűjtött szennyvizek ártalommentes tisztításához szükséges új szennyvíztisztító telep megépítése. A beruházás keretében az érintett 2000 lakos­egyenérték terhelést meghaladó kibocsátású szennyvíz­elvezetési agglomeráció megfelelő szenny­vízkezelésének feltételei teljesülnek, annak érdekében, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100 százalékát – olvasható a Magyar Közlönyben.

Térmeg György, Vajta polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az építési beruházás kivitelezésére már ki is írta a pályázatot az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nkft. Az ajánlattételi határidő augusztus 23-án jár le.

Vajta község négy tolnai településsel működik együtt a szennyvízcsatorna-projektben
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap-archív

A dokumentum így ír a Bikács központú szennyvízelvezetési agglomerációról: – Az érintett települések jelenleg nem rendelkeznek közműves csatornahálózattal és szenny­víztisztító teleppel. A tervezett agglomeráció központja Bikács település, ahol egy újonnan megépülő szenny­víztisztító telep végezné el az agg­lomerációból érkező szennyvizek tisztítását, amely szennyvíztisztító telep Bikács településen kerül megépítésre, a befogadó Sárvíz (Nádor) csatorna közelében.

Vajta polgármestere a beruházás jelentőségéről beszélve elmondta, hogy mind az öt település lakossága nagyon várta már, hogy eljussanak idáig. Több mint három éve annak, hogy az egymáshoz közel fekvő öt település vezetői elhatározták, együtt igyekeznek megoldani közös problémájukat. Világos, hogy egyelőre – illetve a projekt megvalósításáig, befejezéséig – szippantással történik a szennyvíz kezelése Vajtán és a többi felsorolt településen. Ez sokba kerül, és a talajt is terheli, még ha a derítőkből el is viszik mindig, ami oda kerül.

Térmeg György kiemelte, a kormánydöntés alapján járó támogatás révén a lakosságnak nem kerül pénzébe a fejlesztés megvalósítása, nincsen szükség víziközmű-társulás létrehozására. Csak a leendő szenny­vízcsatornára való rákötés költségét kell viselniük az ingatlantulajdonosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában