áfa és vámkezelés

2021.08.22. 09:00

Drágább a külföldi rendelés

Az internetes vásárlások népszerűsége töretlen, sőt mi több: egyre többen rendelnek termékeket online. Július óta azonban drágábbak lehetnek az olcsóbb, külföldről érkező termékek, tekintve, hogy áfát kell fizetni utánuk. A vámmentesség is csak 150 euróig él már. A cél ezzel az – állítja a Tudatos Vásárlók Egyesülete –, hogy kiegyenlítettebb legyen a verseny az uniós és az unión kívüli vállalkozások között.

S. Töttő Rita, FMH

Idén július óta drágábbá válhattak a külföldi webáruházakból érkező rendelések – ez az új szabályozásnak köszönhető változás

Fotó: pixabay.com

Idén július óta drágábbá válhattak a külföldi webáruházakból érkező rendelések. Ennek okáról a Tudatos Vásárlók Egyesülete számolt be részletesen: a szervezet összeszedte, mit jelentenek az új szabályok, mire kell figyelni, de elárulta azt is, hogy Európai Unión kívülinek számítanak-e a nagy-britanniai webáruházakból rendelt termékek. A járvány ugyanis felpörgette az online kereskedelmet, hiszen a korlátozások miatt számos boltnak be kellett zárnia – így nem maradt más, csak a netes megoldás. Tavaly a magyar kiskereskedelmi forgalom – az üzemanyagok nélkül – 1,5 százalékkal nőtt mindössze, szemben a korábbi évek jóval komolyabb növekedésével. A forgalom volumene 2016-ban még 4,8 százalékkal nőtt, egy évvel később már 5,4 százalékos volt a növekedés, 2018-at és 2019-et pedig 6-6 százalék feletti bővüléssel zárta a kiskereskedelem. Tehát 2020-ban jelentősen lelassult a növekedés a koronavírus-járvány miatt.

Változtak a vásárlási szokások, így a szállítás kezelése is

A kiskereskedelem online területei azonban szárnyra kaptak: 2016-ban 30 százalékos, majd a következő évben 32 százalékos többletet ért el az online rendelési piac, 2018-ban már 35 százalékos, 2019-ben pedig több mint 40 százalékos, 2020-ban majdnem 40 százalékos volt az éves növekedés.

A vásárlási szokások megváltozása tette szükségessé a szabályok változtatását is. Ebből a szempontból a 2021-es év különlegesnek számít: idén júliustól ugyanis új szabályok vonatkoznak a külföldről rendelt árukra. A 2021 júliusáig érvényben lévő korábbi szabályok szerint a 22 eurónál kisebb értékű, az Európai Unión kívülről rendelt termékek után nem kellett áfát és vámot fizetni. Júliustól viszont minden külföldről – akár az EU-n belülről vagy kívülről – vásárolt termékre ki kell fizetni az áfát. Ez egyben jó eséllyel drágulást jelent majd a szóban forgó termékeknél. A vámmentesség pedig 150 euró értékig érvényes júliustól a legtöbb termékre. Nagy-Britanniára külön kitért a fogyasztóvédelmi szervezet, tekintve, hogy 2020. január 31-én kilépett az EU-ból. Így – hangsúlyozzák – az innen Magyarországra rendelt termékek már harmadik országbelinek minősülnek, vagyis ezekre a vásárlásokra az új, júliustól érvényes szabályok vonatkoznak: áfa terheli a küldeményeket, és vámügyintézéssel jöhetnek az országba. Kivételt képez azonban Észak-Írország: az itt működő webáruházak az uniós piac részeinek számítanak, így rájuk nem vonatkozik az új kötelezettség.

Idén július óta drágábbá válhattak a külföldi webáruházakból érkező rendelések – ez az új szabályozásnak köszönhető változás
Fotó: pixabay.com

A Magyar Posta tájékoztatása pedig a változás okait is taglalja: „A vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása jelentős bevételkiesést eredményezett, és súlyos hatással volt az Európai Unió és a tagállamok költségvetésére, az unión kívüli kereskedőket pedig jogosulatlan előnyhöz juttatta. Az új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között. Eszerint az év közepétől a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában