megfelelő utasbiztosítás

2021.07.21. 09:00

Óráról órára változhat az utazási helyzet

A nyári szezonban idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról. Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

FMH, Borsányi Bea

Mivel a járvány esetleges erősödése nem kiszámítható, váratlan helyzetek is előállhatnak

Fotó: stock

A Konzuli Szolgálat szerint a jelenlegi, koronavírus-fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, és mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról országra, óráról órára változhat, akár váratlan helyzetek is előállhatnak. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a járványhelyzet következtében az egyes országokban váratlanul bevezetett intézkedésekről, korlátozásokról ők sem értesülnek azonnal.

Az utasbiztosítási piacon érdekelt társaságok kínálata rendkívül széles. Amit az általános feltételekről érdemes tudni, azt a MABISZ összegyűjtötte a honlapján. Az egyes biztosítók azonban eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket alkalmazhatnak, így mindig érdemes az esetleges utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani.

Mivel a járvány esetleges erősödése nem kiszámítható, váratlan helyzetek is előállhatnak
Fotó: stock

Az utasbiztosításokat idén tovább árnyalja a Covid19. Van olyan biztosító, amelyik a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országban bekövetkező, a járvánnyal kapcsolatos károkat kizárja, de az egyéb károkat téríti, másik társaság viszont ilyenkor sem fizet, megint mások a besorolástól függetlenül bevállalják a koronavírus-járvány kockázatait is. Az egyes szerződések lényegesen eltérhetnek egymástól a fedezetbe vont országok, valamint a Covid19-megbetegedéshez, a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is. Érdemes mindig megnézni, hogy az alapbiztosítás mellé milyen kiegészítő szolgáltatások vehetők igénybe a koronavírus-helyzet kapcsán. Kérdezzük meg, hogy amennyiben például nem lehetséges a hazautazás az eredeti időpontban kórházi ellátás miatt, kiterjed-e a szerződésünk a hazautazás és szállás többletköltségére, vagy milyen szolgáltatást nyújt a biztosító a járvány miatt szükséges hatósági karantén esetére?

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége a gyorsan változó helyzet miatt javasolja, hogy utazás előtt ellenőrizzék a Konzuli Szolgálat honlapján az aktuális tájékoztatást a különböző országokba való beutazás feltételeiről (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs). Az utazás felett érzett örömünk könnyen ürömbe fordulhat, ha a védettségi igazolványunkat valamiért nem fogadják el a határon, esetleg olyan vakcinával oltottak be minket, amelyet az adott ország hatóságai nem ismernek el. Ráadásul ilyen esetekben a Konzuli Szolgálat sem tud segíteni.

Azt is jó tudni, hogy az EU-ba szervezett külföldi utak esetében az Európai Egészségbiztosítási Kártya is csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt teljes védelmet. Az EEK értelemszerűen az egészségügyi ellátással közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi (beleértve a koronavírus-betegséget is), ugyanakkor nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások, a poggyászkár, valamint a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt a bajba került utasnak. Ha a rászoruló utast magánszolgáltató intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie – hívta fel a figyelmet a szövetség.

Az Európai Unió tagállamai, a digitális Covid-igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, valamit Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása jelenleg a II-es kategóriájú, azaz a be­utazás egyéni felelősség kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában