szponzorált tartalom

2021.06.30. 16:04

Minden, amit 2021-ben a babaváró hitelről tudni érdemes

A babaváró hitel egy mindent elsöprő hitelkonstrukció, amit kár lenne kihagyni, ha gyermekvállalás előtt álltok vagy terveztek még gyermeket. Ennél az állami támogatásnál 10 millió forint kamatmentes hitel ütheti a markát minden olyan házaspárnak, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Nagy aduász a babaváró hitelben, hogy gyermekszámtól függően elengedhető a felvett hitel egésze, akár a maximálisan felvett 10 millió forint is.

Fotó: freepik.com

Hogy ez mégis hogyan lehetséges? Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a babaváró hitelről és arról, hogy hogyan alakulhat át vissza nem térítendő állami támogatássá.

Mi az a babaváró hitel?

 

A babaváró hitel egy olyan szabad felhasználású hitel, ami tárgyi fedezet nélkül igényelhető maximum 10 millió forintig akár 20 év futamidőre. Ráadásul amennyiben a hitelszerződés megkötése után, de maximum 5 éven belül megszületik a gyermeketek az állam kamatmentességet biztosít a futamidő végéig. Az igénylés 2022. december 31.-ig adható le.

Hogyan alakulhat át a babaváró hitel állami támogatássá és mit enged el az állam 1, 2 vagy 3 gyermek esetében?

 

Mielőtt megnézzük, hogy a babaváró hitelnél mit enged el az állam a hitelfelvétel után megszületett gyermekeknél fontos megnézni, hogy ki számít gyermeknek ebben az esetben:

  • Gyermeknek minősül az a gyermek, aki a hitelszerződés megkötése után született vagy fogadtak örökbe. Örökbefogadott gyermek esetén a végleges örökbefogadási határozat dátumától igényelhető az állami támogatás.
  • Gyermeknek minősül a 12. hetes magzat is, így a támogatás saját gyermeknél már ettől a kortól kezdve igényelhető.
  • Az ikerterhesség már a 12. héttől 2 gyermeknek számít, így rögtön kérhető a 2 gyermek után meghatározott támogatás a szerződéskötéskor.
  • Első gyermek a hitelfelvétel után

    A hitelfelvétel után megszületett első gyermek meghozza az igénylőknek a kamatmentességet a futamidő végéig, de maximum 20 évig. Jó hír, hogy az első gyermek megszületését követően a törlesztés 3 évig szüneteltethető.

     

    Második gyermek a hitelfelvétel után

    Az állam további könnyítésként az igénylőknek a második gyermek megszületését követően a fennmaradó tőketartozás 30%-át elengedi, de maximum 3 millió forintot és itt is kapható a szüneteltetés a gyermek után 3 évre.

    Harmadik gyermek a hitelfelvétel után

    A babaváró hitelt a maximálisan felvehető 20 éves futamidő alatt megszülető harmadik gyermeknél az állam a teljes tőketartozást, vagyis a teljes 10 millió forint hitelt vissza nem térítendő állami támogatásként elengedi, így alakul át a babaváró hitel végül babaváró támogatássá.

     

    Ez jó hír azoknak, akik az ideális és klasszikus családmodell hívei, vagyis annak, hogy a testvéreknek az a legjobb, ha az érkezésük között nem telik el több, mint 3 év. Ilyenkor lesznek a legszorosabb lelki kapcsolatban, hiszen az életkoruk miatt együtt játszva nőhetnek fel.

     

    Milyen feltételeknek kell teljesülnie a babaváró hitel igénylésekor?

     

    A babaváró hitel akkor igényelhető, ha:

  • a feleség a 41 éves kort még nem töltötte be
  • házastársi viszonyban kell lenni
  • a házaspár mindkét tagjának van magyarországi lakcíme, de nem feltétel, hogy azonos címmel kell rendelkezni
  • a házaspár legalább egyik tagja minimum 3 éves TB jogviszonnyal rendelkezik, amiben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet
  • magyarországi TB jogviszony munkaviszonyból vagy nappali tagozatos felsőoktatási tanulmányokból származhat és a folyamatosságot másik államban folytatott munkából is lehet igazolni
  • amennyiben a TB jogviszony folyamatosságot másik államban folytatott munkából igazolod a babaváró hitel kérelem benyújtása előtti utolsó 180 napban már Magyarországon kell dolgozni (csak a társadalombiztosítási jogszabály. 5.§ (1) a, b, e bekezdése szerinti Tb jogviszony lehetséges)
  • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a NAV felé köztartozása
  • a KHR listán (korábban BAR lista) aktív státuszú negatív információval a házaspár egyik tagja sem szerepelhet
  • a babaváró hitel igénylői vállalják, hogy a saját háztartásukban nevelik majd a később született vagy örökbefogadott gyermeküket egészen a nagykorúvá válásig
  •  

    Hogyan zajlik a babaváró hitel igénylésének a folyamata?

    Első lépés: a hitelképesség és jogosultság ellenőrzése

    Ha biztosra szeretnél menni érdemes ellenőriztetni egy bankfüggetlen hitelszakértővel a hitelképességet és azt, hogy megfelelsz-e a jogosultsági feltételeknek, ezzel elkerülheted a felesleges buktatókat.

    Második lépés: az ideális bank kiválasztása

    A bankok eltérő feltételekkel nyújtják a babaváró hitelt. A jövedelem terhelhetőségének a megállapításánál eltérő törlesztőrészleteket vesznek alapul. Van, aki a jogszabályban meghatározott maximum 50.000 forint havi törlesztőrészlettel kalkulál. Van, aki szigorúbb és magasabb törlesztőrészlettel számol, figyelembe véve azt a kockázatot, hogy mégsem születik gyermek a hitelszerződés után. Továbbá bankonként eltérő a minimálisan elvárt jövedelem nagysága is, így érdemes több helyről tájékozódni.

    Harmadik lépés: dokumentumok kitöltése és banki igénylés

    Az igényléshez ki kell tölteni a kiválasztott bank igénylési formanyomtatványait és be kell szerezni a folyamatos TB jogviszony igazolásáról szóló OEP igazolást. Ezek után már beadható a hitelkérelem. Az igényléshez az alábbi dokumentumok kellenek még a fentieken kívül:

  • személyes okmányok
  • dokumentumok, leletek, melyek az esetleges várandósságot igazolják
  • jövedelem igazolás
  • bankszámla kivonat
  • Negyedik lépés: szerződéskötés és folyósítás

    A banknak 10 nap alatt el kell bírálnia a hitelkérelmet (ez a folyamatos TB jogviszony ellenőrzésétől vagy az utolsó hiánypótlástól számít) és amennyiben megítélik a babaváró hitelt alá kell írni a szerződést, majd pár napon belül át is utalják az igényelt összeget.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában