Frissen Fejérből

2021.06.13. 17:00

Fejlesztési támogatással vészelhetik át a vírust a magyar borászok

Kevés olyan ágazat van ma Magyarországon, amit nem érintett volna érzékenyen, vagy akár húsba vágón a Covid-járvány. A borkészítők, illetve borértékesítők a vendéglátás leállása miatt nehezen vagy sehogy nem tudták értékesíteni a készleteiket, de kaphatnak fejlesztési támogatást.

Palocsai Jenő

A tárolás és feldolgozás befolyásolja a bor minőségét

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mezőgazdaságban dolgozók rendszerint bizakodón néznek a jövőbe, ami elengedhetetlen ezen a területen. Talán az is nagy segítség lesz az optimizmus mellett, hogy új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére lehet pályázni. Az ehhez szükséges dokumentációkat több cég már tavaly benyújtotta. Múlt héten, Etyeken, a Borászok Borásza 2021 díjátadó ünnepségén azt mondta Nagy István, hogy több mint 8,5 milliárd forintnyit már jóvá is hagytak ezekből az igényekből.

A tárolás és feldolgozás befolyásolja a bor minőségét
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az agrárminiszter azt is megemlítette, hogy még most, júniusban két újabb pályázati lehetőség is nyílik, melynek segítségével nemcsak az élelmiszeripari cégek, de a borászatok is fejlődhetnek. A miniszter előadásából kiderült, hogy az előttünk álló hetekben olyan, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) együttműködésben kialakított, minőségrendszerekhez kapcsolódó pályázatok is megjelennek, amelyek 7 milliárdos forrást biztosítanak az unión belüli és kívüli borpromóció támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában