feleségével közös szalonjukban dolgozik

2021.06.11. 16:00

Egykor autót szerelt, ma szakállat igazít a fehérvári Stelly Zoltán

Stelly Zoltán eredeti szakmáját tekintve autószerelő, ám egy ideje már a csavarkulcsot ollóra és szakállnyíró eszközökre cserélte, azóta feleségével közös szalonjukban dolgozik férfi fodrász-borbélyként.

Héjj Vivien

Társak otthon és a munkában is: Stelly Zoltán és Stelly Réka

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon sokféle munkát kipróbáltam korábban, mindig kétkezi munkát végeztem. Régen nem tudtam elképzelni magam úgy, hogy nem teszek-veszek, ide teszek, oda teszek, felemelek. Dolgoztam vízszerelők mellett, fatelepen, iskolában és lovardában is, az eredeti végzettségem pedig autószerelő – kezdte szakmai múltjának felelevenítését Stel­ly Zoltán fodrász, akinek két évvel ezelőtt egy gerincprobléma miatt fel kellett hagynia a nehéz fizikai munkával. – Nem tudnék egy irodában ülni nyolc órán keresztül. Tenni-venni, mozogni szeretek. Az volt a szerencse, hogy ez a szakma, a barberség, szakállvágás, borotválás mindig is érdekelt. A feleségem fodrász, találtam egy jó iskolát is, így belevágtam.

Mint mondta, a képzés során eleinte babafejeken gyakorolt, aztán gyorsan képbe kerültek a barátok, akik örömmel vállalták a modell szerepét, legyen szó hajvágásról vagy éppen szakálligazításról. Az egyéves képzés végén Zoltán végleg eldobta a szerszámokat, melyek helyét átvették a haj- és szakállnyíró eszközök.

– Nagyon szeretem ezt a szakmát. Ki tudom élni magam benne, a kreativitásom egyre jobban fejlődik, és a feleségem is nagyon sokat segít – utalt szintén fodrász kedvesére, Stelly Rékára.

Társak otthon és a munkában is: Stelly Zoltán és Stelly Réka
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Szerettem volna, hogy a férjem a kollégám is legyen – vette át a szót Réka. – Az is nagyon jó, hogy ez egy olyan hivatás, amelyben napról napra találkozunk a barátainkkal, hiszen ez egy bizalmi szakma, így az idegenek is előbb-utóbb a barátaink lesznek.

Stelly Zoltán hivatalosan férfi fodrász-borbély. A kettős megnevezés azért is fontos, mert a borbély szakma nem csak a férfiak hajvágásáról szól, beletartozik a szakáll vágása, igazítása, borotválása, kontúrozása és adott esetben a festése is.

– Régen mindenki csupaszra borotválta az arcát, de azt látom, hogy újra divatba jön az, hogy a férfiak meghagyják a szakállukat és elmennek egy borbélyhoz, ott igazíttatják meg – mesélte tapasztalatait az immár közel egy éve fodrászként dolgozó Zoltán.

Ebben a szakmában elengedhetetlen a naprakészség, hiszen a trendek évről évre változnak. Ezekről már Stelly Réka beszélt.

– Ami még fontos, hogy megtanuljunk szép színeket kikeverni. Elvégeztem egy színspecialista-képzést, több év kellett ahhoz, hogy tökéletesen elsajátítsam a színkeverés technikáját. Adott esetben két, három vagy akár négy színből keverem ki azt az árnyalatot, amit a vendég szeretne – mesélt Réka, aki több mint száz árnyalattal dolgozik, ezek megfelelő elegyítésével alkotja meg a különleges és egyedi színeket.

A házaspár elmondta, pályakezdőként az első nagyobb kihívás a vendégkör kiépítése, bár Zoltánnak szerencséje volt, mert kiterjedt baráti körének hála, gyorsan jöttek a vendégek. Réka úgy véli, az első két-három év a legnehezebb, emiatt sok vállalkozó már az elején feladja, ám mint mondta, megéri kitartani. A vendégek elégedettséget sugárzó arca a legnagyobb fizetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában