támogató és ellenző

2021.05.19. 07:00

Különleges gazdasági övezet jöhet létre Fejér megyében

A Dunaújváros térségét érintő különleges gazdasági övezet létrejöttével kapcsolatban az ellenzék bosszúról beszél, a megyei közgyűlés elnöke szerint viszont stabilitást és sok előnyt hoz az övezet létrejötte.

Baráth Eszter

Molnár Krisztián közgyűlési elnök és Molnár Tibor polgármester az építkezés helyszínén

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok vezetői – keddi sajtótájékoztatójuk alapján – egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet hátrányosan érinti majd a térség valamennyi lakóját, köztük a dunaújvárosiakat. A kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik.

Stabilitás és versenyképesség

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke az iváncsai polgármesterrel, Molnár Tiborral közösen tartott sajtótájékoztatón ugyanakkor arról beszélt, a megyei települési önkormányzatok gazdasági stabilitásának és versenyképességének megőrzése, a gazdasági környezet fejlesztése és a fejlesztésre szánt területek feltárása érdekében az érintett települések vezetőivel közösen javasolják a különleges gazdasági övezet létrehozását.

Molnár Krisztián közgyűlési elnök és Molnár Tibor polgármester az építkezés helyszínén
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt indokolja a térség dinamikus fejlődése. Molnár Krisztián kiemelte, a világ egyik vezető akkumulátorgyártója, az SK Innovation 681 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretein belül legnagyobb európai egységét építi fel, amivel 2500 új munkahelyet hoznak létre. A mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó Yaris Kabin 6,5 milliárd forintból építi meg telephelyét, 150 új munkahelyet teremtve. Hozzátette, Rácalmáson a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára épült, ahol a Hankook jelenleg mintegy 3300 alkalmazottat foglalkoztat.

 

A javaslat szerint a termelési székhelyek mellett azok a települések részesülnének a befolyt adóból, amelyek ténylegesen a két ipari terület között helyezkednek el. Molnár Krisztián kiemelte, a bevételeket a megyei önkormányzat célzottabban használhatná fel a különösen a beruházással érintett településeken megvalósuló fejlesztések segítésére, a települések működésének támogatására.

A baloldali kritikára is reagált

A közgyűlés elnöke reagálva a baloldali kritikára, hangsúlyozta, egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik Dunaújváros területén. A különleges gazdasági övezetről szóló törvény kizárja, hogy ilyen övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen.

Molnár Krisztián kiemelte, az érintett települések polgármesterei – akik közül hárman függetlenként nyertek választást – támogatják az övezetet. Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere hangsúlyozta, bármely magyarországi település polgármestere örülne annak, ha ott hoznának létre ilyen övezetet, hiszen az adóbevételek segítségével meg lehet valósítani a fejlesztéseket. Kiemelte, Iváncsa számára a különleges gazdasági övezet létrehozása stabil, hosszú távú és kiszámítható gazdasági növekedést és adóbevételt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában