Folyamatosan halad a munka

2021.05.27. 17:30

Előkészítik az építkezést az iváncsai ipari parkban

Zajlanak a munkálatok az iváncsai ipari park területén. Közben a település újabb támogatásban részesült, és az elmúlt hetek jelentős problémája is megoldódni látszik.

Baráth Eszter

Várhatóan júliusban befejeződnek az előkészítő munkálatok, és kezdődhet az épületek alapozása

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban már lapunkban is beszámoltunk, Iváncsán valósul meg Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása a dél-koreai SK Innovation akkumulátorgyárának felépülésével. A 681 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a településen 2500 új munkahelyet teremtenek. A beruházó társaság Dél-Korea legnagyobb energetikai és vegyipari vállalata, valamint a világpiac egyik vezető cége az elektromos akkumulátorok gyártása területén. A vállalat két, „Koreából nézve” tengerentúli gyára Komáromban működik, az iváncsai beruházással a harmadik európai gyárát is Magyarországon valósítja meg. A gyártóegységben olyan akkumulátorok előállítását végzik majd, amelyeket az elektromos autókba építenek be.

Nagy erőkkel zajlik a földmunka, nyár közepétől alapozás
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gyár helyszínének kijelölt hatalmas területen már meg is kezdődtek a munkálatok. Iváncsa polgármestere, Molnár Tibor lapunk érdeklődésére elmondta, hogy jelenleg még a földmunkák zajlanak. Ezzel egyidejűleg végzik a régészeti feltárást is, hiszen a terület ilyen jellegű vizsgálata nélkül nem kezdődhet meg egyetlen hasonló beruházás megvalósítása sem.

A polgármester kiemelte, ezekkel a szakaszokkal várhatóan a nyár közepén, körülbelül júliusban fognak elkészülni a szakemberek. Ezt követően kezdik el az alapozási munkálatokat, amelyek már a gyár tényleges építésének részét képezik, tudtuk meg Molnár Tibortól.

Várhatóan júliusban befejeződnek az előkészítő munkálatok, és kezdődhet az épületek alapozása
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Iváncsa önkormányzata néhány nappal ezelőtt a közösségi média felületén jelentette be, hogy a település több mint 341 millió forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatásban részesül, melyet gazdaságfejlesztési feladatainak ellátására fordíthat. A tájékoztatás szerint ez az összeg lehetőséget ad arra, hogy Iváncsa területet vásárolhasson az ipari parkban, ami számos lehetőséget nyit meg a település számára. Azzal, hogy az ingatlanvásárlás megvalósul, Iváncsa már nemcsak közigazgatásilag, de tulajdonosként is érintett lesz az ipari park területén.

MEGSZŰNNI LÁTSZIK A PROBLÉMA

Néhány héttel korábban Iváncsa lakosságának problémát okozott az ipari park területéről a település irányába érkező szálló por és az előkészítő munkálatok miatti hangos zaj. Ahogy arról már lapunkban is beszámoltunk, a probléma forrását a zajvédő sánc építése jelentette, amit az ipari park település felőli oldalán építenek fel. A védőfalat földből emelik, és a szélirány meg változása miatt szállt a por lakott területre. A munkálatok célja, hogy az Iváncsán élőket a későbbiekben megkíméljék az építkezés okozta hangoktól, ezért legalább hét méter magasra húzzák fel. Molnár Tibor polgármester ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a por okozta kellemetlenségek megoldódni látszanak, amihez nagyban hozzájárult az elmúlt napok csapadékos időjárása is. Kiemelte, a zajvédő földsánc építése jelenleg is zajlik, azonban a zaj mértéke is csökkent a gépek korábban tapasztalt hangos és kellemetlen zúgásához képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában