jelentős emelkedésre számítanak

2021.05.30. 07:25

Elérkezett a lehetőségek éve a földeken

Ezekben a hetekben, hónapokban számos pályázat jelenik meg, melyek keretében állattartó telepek, kertészeti üzemek és terménytárolók létesítése és fejlesztése zajlik majd.

Palocsai Jenő

A most tervezett pályázatoknak köszönhetően gombamód szaporodhatnak a modern telephelyek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kormány jelentős összegeket fektet az agráriumba, különböző pályázati forrásokkal segítve az ágazatot. Ezek az erőforrások nem támogatásként vagy segítségként jelennek meg a mezőgazdaság különböző területein, hanem lehetőség formájában. Régi bölcsesség, hogy akinek igazán segíteni akarunk, annak nem halat kell adni, hanem hálót. A növénytermesztésben és az állattenyésztésben dolgozó gazdák és társaságok a legkülönbözőbb pályázatok közül választhatnak.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy mezőgép-kereskedő társaság tököli telephely- és gyáravató eseményén azt mondta, hogy: – A magyar gépgyártás és gépforgalmazás szempontjából 2021 a lehetőségek éve, amely új rekordokat is eredményezhet ebben a szegmensben.

A szakpolitikus emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy 2020-ban új rekord született a hazai agrárgép-forgalmazásban. Az értékesített gépek és alkatrészek értéke elérte a 255 milliárd forintot. Ebből az összegből közel 200 milliárd forintot új gépek beszerzésére fordítottak, ami azt mutatja, van forrás és jövőkép a hazai mezőgazdaságban.

A most tervezett pályázatoknak köszönhetően gombamód szaporodhatnak a modern telephelyek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési programjaiban a nemzeti társfinanszírozás mértéke 17,5-ről 80 százalékra nő, ezért az előttünk álló két átmeneti esztendőben 1500 milliárd forint hívható le pályázatokon keresztül.

A következő két évben több vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint a megelőző hét esztendőben. Május és június hónapokban nem kevesebb, mint nyolc pályázati felhívás jelenik meg, ezek között a legnagyobb, 200 milliárd forint keretösszeggel az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztését célzó pályázat rendelkezik.

De jut 100 milliárd a mezőgazdaság digitális átállásával kapcsolatos precíziós fejlesztésekre, miközben 50-50 milliárd forint a régóta problémát jelentő külterületi helyi közutak fejlesztésére, valamint terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére. Ugyanígy 50-50 milliárd jut olyan kisebb részterületekre is, mint például a kertészeti vagy az egyéb élelmiszeripari üzemek fejlesztése. A nagy fejlesztési alapból még a gomba-előállító üzemek korszerűsítésére is jut 20 milliárd forintnyi támogatás. Egyre inkább elkerülhetetlen a fent felsorolt területek esetében a minőségrendszerek fenntartása és az azokhoz kapcsolódó tájékoztatási és promóciós tevékenységek jelenléte, ezért elkülönítettek erre egy közel 9 milliárd forintos keretet.

Ezek a fejlesztések olyan nagy erővel húzhatják magukkal a gépgyártás és -forgalmazás területét is, hogy akár még a tavalyi rekordok is megdőlhetnek 2021-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában