Rendkívüli helyzetekkel

2021.04.18. 14:00

Számos tényező hatott a mezőgazdasági termelésre

Ha nem lett volna elég a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszeripari termék-előállításban a koronavírus, gondoljunk arra: emellé rendkívüli időjárási körülmények és állatbetegségek is érkeztek.

Szanyi-Nagy Judit

A 2020-as év időjárása sajnos kedvezőtlen volt

Fotó: FMH-archív / Szanyi-Nagy Judit

Ebben a helyzetben kellett helytállnia az ágazat szereplőinek. Az egyik nagy hazai bank Mezőgazdasági Számlarendszerének előzetes eredményei alapján kijelenthető: sikerült, a negatív hatások mellett is átlagos évet zárt az agrárium.

Részletezzük: a 2020-as év időjárási szempontból jóval kedvezőtlenebb volt a 2019-esnél. A mezőgazdasági és élelmiszeripari társaságok a járvány megléte miatt logisztikai problémákkal, szigorúbb biztonsági előírásoknak megfeleléssel, esetenként pénzügyi nehézségekkel vagy munkaerőhiánnyal küzdöttek. Pozitív tapasztalat volt a magasabb feldolgozottságú élelmiszerek iránti kereslet növekedése, valamint az online megoldások és a digitalizáció térhódítása.

Mindezeket összevetve a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 4,8 százalékkal haladta meg az előző évi, vagyis a 2019-es eredményt – értesültünk a vonatkozó sajtóközleményből. Innen tudjuk azt is: a növekedés elsősorban az áremelkedés következménye, mivel a mezőgazdasági termelői árak tavaly 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ehhez a növénytermesztési és kertészeti termékek 10,2 százalékkal, az élő állatok és állati termékek pedig 3,2 százalékkal járultak hozzá. Vagyis: ezen a területen is bizonyosságot nyer az állítás, miszerint hazánkban – így Fejér megyében is – inkább fókuszálnak a növénytermesztésre a gazdák az állattenyésztéssel szemben.

A 2020-as év időjárása sajnos kedvezőtlen volt
Fotó: FMH-archív / Szanyi-Nagy Judit

Az elmúlt évben nagy segítséget jelentett, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege 10,8 százalékkal, 918,9 milliárd forintra nőtt a megelőző évihez képest.

A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelten gyarapodott, ám a társas vállalkozásoké csaknem ötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. Az élelmiszeripar hitelállománya 13,1 százalékkal, 616,5 milliárd Ft-ra bővült 2020-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában