energiaforrás

2021.04.12. 07:00

Különös ültetvények a megyében: egyre jobban megéri a napelemet használni

Hosszú évekig csak a környező országokban járva látott az ember napelemparkokat.

Szanyi-Nagy Judit

Legutóbbi tudósításaink egyike az októberben megvalósult alsószentiváni napelemparkról szólt Fotó: Nagy Norbert (archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Akkor azonban az egyes földterületek minden négyzetcentiméterét elfoglalták a különös eszközök, amelyekről biztosan még nem feltétlenül tudtuk: valóban elég hatékonyak-e, s kellő mértékben hasznosítják-e a megújuló energiát.

Aztán nemcsak hazánkban, de szűkebb környezetünkben, Fejér megyében is egyre több napelem (napelempark) jelent meg. Legutóbbi tudósításaink egyike Alsószentivánból érkezett: múlt év október végén megírtuk, két darab, fejenként 0,5 megawatt teljesítményű erőművet telepítettek a Zedregi utcába. Ezek egy 10 kilovoltos vezetékre csatlakoznak rá, így szolgáltatják Paksnak az áramot – jegyeztük le akkoriban. A napelemek azóta természetesen változatlanul ott állnak a község területén, s teszik a dolgukat. Ennek mértékét, sikerességét egyelőre nem tudjuk, Husvéth Imre polgármester elmondta, bár azóta már tárgyalt a bérlő céggel, az eredményekről, számadatokról egyelőre nem esett szó.

Magunk mégis hozunk néhány érdekes információt, ha nem is Alsószentivánból, de általánosságban a napelemekről, parkokról

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) illetékeseitől tudjuk, a megújulók területén hazánkban gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás mára elérte a 2000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek az új naperőművek. (Erre jó példa Alsószentiván, de ha körbenézünk, Szabadbattyán határában is csodát láthatunk.) Ez a növekedés az úgynevezett METÁR-támogatásban is megmutatkozik. A mozaikszó a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelést takarja, vagyis a megújuló támogatási rendszert. Ebben olyan megújuló villamosenergia-terme­lés részesülhet, amely új beruházáshoz kapcsolódik, és amelynek kivitelezése a támogatás igénylésekor még nem kezdődött meg – értesültünk a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség internetes felületéről.

Legutóbbi tudósításaink egyike az októberben megvalósult alsószentiváni napelemparkról szólt Fotó: Nagy Norbert (archív)

S visszatérünk a MEKH közleményéhez: ebből kiderül, már az első aukció után is jelentősen csökkentek a villanyszámlák, holott ekkor még maximum 20 megawattos erőművekre lehetett pályázni a METÁR keretében. A második tenderen már 50 megawatt volt a felső korlát. Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese úgy nyilatkozott: Magyarország célkitűzése a nemzeti energia­stratégia, illetve a nemzeti energia- és klímaterv szerint, hogy naperőművi kapacitása 2030-ra közel 6500, 2040-ig pedig csaknem 12 ezer mega­wattra bővüljön. A fejlesztések jól ütemezett megvalósításával a 2030-as cél hamarabb elérhető, és a tíz évvel későbbi is tarthatóvá válik.

Ez pedig nemcsak a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, valamint a közintézményeket érinti – ahol egyre gyakrabban telepítenek naperőműveket –, de a lakosságot is! Ma már 65 ezer lakossági felhasználó üzemeltet kis méretű naperőművet; a nemzeti energiastratégia célja legalább 200 ezer lakossági napelemes rendszer elérése. S hogy a napenergiát miként használhatjuk (majd) fel magunk is, saját otthonunkban, környezetünkben? Gondoljunk csak az egyre többször megjelenő elektromos autókra, amelyek ugyancsak igénylik a töltést, vagy pedig az egyre népszerűbbé váló okosotthonokra, amelyeknek rendszerint alapját képezi a villamosenergia-­szolgáltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában