Gazdaság

2021.04.15. 20:00

Égetni vagy nem égetni? Zöld projektekre, támogatásokra lenne szükség a megyében

Égetni vagy nem égetni? Az itt a kérdés már hónapok óta. A „füstgyárak” egészségkárósító hatásával mindenki tisztában van: a nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Sokak szerint azonban elmaradt a lakosság kellő tájékoztatása. A lehetséges alternatív megoldások népszerűsítése az önkormányzatok, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a hazai szakmai szervezetek közös feladata lett volna…

V. Varga József

A veszélyhelyzet végéig még az önkormányzatok hatáskörében marad a belterületen való égetés szabályozása

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A sárszentmihályi önkormányzat március 11-én hatályba lépett rendelete szerint Sárszentmihály és Sárpentele belterületén a korábban megszokott keddi és pénteki napokon engedélyezett a kerti hulladékok elégetése. A rendelet május 22-éig, illetve a kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséig hatályos, azaz azután ismét tiltott lesz az égetés.

– Sárszentmihály családi házas, kertes település, ahol a lakók hosszú időn keresztül megszokták, és éltek is az égetés lehetőségével. A kormány által erre a tavaszi időszakra az önkormányzatok hatáskörébe visszautalt rendelkezés segíthet a lakosságnak a felkészülésben arra az időszakra, amikor már nem lehet jogszerűen kerti hulladékot égetni – mondta el lapunknak Óber Andrea polgármester.

Tilos, vagy mégsem?

A kerti hulladékok égetése a legtöbb hazai településen eddig is tiltott volt. A levegő minőségének romlására tekintettel és az európai uniós jogszabályokhoz igazodva az országgyűlés a múlt év nyarán módosította az erről szóló törvényt. Ebben kötelezte az önkormányzatokat, hogy módosítsák a helyi rendeletüket, azaz az egész ország területén 2021. január 1-jétől ne lehessen kerti hulladékot égetni. Ezt a rendeletet a sárszentmihályi önkormányzat a törvény értelmében meg is alkotta. Ezt követte azonban a decemberi kormányrendelet, mely szerint a vészhelyzet idejére ideiglenesen visszautalták az önkormányzati képviselő-testületekhez a rendelkezési hatáskört.

– Bár a vélemények erősen megoszlanak ebben a témában, egy biztos: azoknak a lakóknak, akik ebben érintettek, most kicsit több idejük van felkészülni vagy kitalálni, hogy mit is tegyenek a felhalmozódó kerti hulladékkal. A komposztálás a tápanyagutánpótlási és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve mindenképp hatékony módszer. Az égetést hosszú távon ki kell küszöbölni, ennek teljes körű megoldása országos vagy térségi zöld projektek keretében képzelhető el, ebben azonban a lakóknak is részt kellene vállalniuk lehetőségeik szerint saját, otthoni megoldásokkal – hangsúlyozta Óber Andrea.

A veszélyhelyzet végéig még az önkormányzatok hatáskörében marad a belterületen való égetés szabályozása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Önkormányzatunk összefogást kezdeményez a környékbeli településekkel, a helyi közszolgáltatóval a közös komposztálóudvar létrehozására, ehhez azonban pályázati lehetőségek is szükségesek, amelyek információink szerint hamarosan várhatóak. Addig is a Vertikál Zrt.-vel együttműködve a napokban éppen zöldhulladékos zsákokat osztunk a lakossági közszolgáltatói szerződéssel rendelkezőknek, hogy ne kelljen a lakóknak ezért a polgárdi székhelyközpontba utazniuk – tette hozzá a polgármester.

– Most képzeld el – magyarázta egyik ismerősöm –, hogyan fogom én a tizennyolc gyümölcsfámról lemetszett gallyakat maximum 70 centiméter hosszú és 50 centiméter átmérőjű kötegekbe rendezve felhalmozni az utcán, a kapum előtt? Nevetséges!

Ercsiben kizárólag a száraz, kerti hulladékok égetése megengedett május 13-áig, szerdánként és szombatonként 9 és 18 óra között. Polgárdiban május 15-éig, hétfői és pénteki napokon 8 és 18 óra, valamint szombatonként 8 és 14 óra között engedélyezte az önkormányzat a nyílt téri égetést.

Tűzesetek

A tavasz beköszöntével megkezdődtek a kerti és a mezőgazdasági munkák, az első negyedévben összesen 130 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat megyénkben – tudtuk meg a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. A szabadtéri tüzeknél is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. Külterületen tilos tarlót és egyéb növényi hulladékot égetni, a kertekben pedig jelenleg csak ott szabad, ahol és amikor azt az adott önkormányzat rendeletben engedélyezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában