Gondos gazda

2021.04.14. 07:50

A végéhez ér az égi közbenjárással végzett gyümölcsfák oltásának ideje

Két-három héttel le van maradva az élet a naptárhoz képest, hála a nem annyira szeszélyes, mint inkább kifejezetten télies tavaszi időjárásnak. Egy régi, bibliai történetnek köszönhetően március 25. napja a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

Palocsai Jenő

Kell némi kézügyesség a gyümölcsfák gondozásához is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az oltást akkor kell elvégezni, amikor a keringés már beindult a növényben, de a szemek még nyugalomban vannak. Ez a 21. század első fertályának végén korábban történik, a népi hiedelem mégis továbbra is kitart amellett, hogy az angyali üdvözlet napján beoltott gyümölcsfa megered és egészséges lesz éppúgy, ahogy a kisded Jézus is, kinek eljövetelét bő két évezreddel ezelőtt jelentette Gábriel Máriának.

Kell némi kézügyesség a gyümölcsfák gondozásához is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyümölcsfákkal való foglalatosság nem olyan nagy ördöngösség, igaz, kell hozzá némi kézügyesség és sok türelem, ugyanis az elérni kívánt eredmények akár évekkel később jelentkeznek majd, hiszen csak akkor lehet pontosan beazonosítani a fák fajtáját, ha már teremnek. Ha olyan fánk van, ami nem terem, vagy nem olyat, amit szerettünk volna, akkor érdemes próbálkozni az átoltással. A növényt alaposan megfiatalítjuk, majd tavaszi oltással, esetleg nyár végi alvószemzéssel megváltoztathatjuk a fánk fajtáját. Mindegy, hogy most vagy nyár végén végezzük el, az a fontos, hogy az eredeti fajtával azonos igényű és főleg fejlődési erélyű fajtát válasszunk. Amennyire lehetséges, mindegyik vázágba két, 3–5 rügyes oltóvesszőt kell helyezni héj alá oltással, kecskelábékezéssel vagy hasítékolással.

Fontos feltétel ennél a beavatkozásnál, hogy az átoltásra ítélt fa nedvkeringése már meginduljon, ezzel párhuzamosan az oltóvessző még nyugalomban legyen. Elengedhetetlen, hogy a sebet megfelelően kezeljük és elzárjuk a levegőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában