az ügy folytatódik

2021.04.19. 06:30

A Dunaferr megmentése, vagy jogellenes átvételi kísérlet?

Hatalmas rendőri készültség volt péntek este Dunaújvárosban, amikor egy külső biztonságiakból álló csoport megpróbált bejutni a Dunaferr területére.

Baráth Eszter

Elképesztő a feszültség a Dunaferr körül, ami a dolgozók számára sem jó Fotó: DH

Amint arról korábban beszámoltunk, az ISD Dunaferr Zrt. közleménye alapján pénteken éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a Dunaferrt az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör. Szerintük az események hátterében ugyanazok állnak, akik korábban hamis meghatalmazásokkal próbáltak meg bejutni a gyárba, képviseletükben járt el Mikó István.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva hajtottak végre ellenőrzéseket. Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Nemzet- és gazdaságbiztonsági kockázat?

Az eseményekkel kapcsolatban vasárnap tartott sajtótájékoztatót Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke és Kálló Gergely, a térség jobbikos ország­gyűlési képviselője. Stummer úgy véli, a történteknek komoly nemzet- és gazdaságbiztonsági kockázatai is vannak. Szerinte az eseményeket a Fidesz pártigazgatóságából szervezték. Véleménye fényében Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címezve mondta: „kösse meg kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”. Ezzel szemben, a Stummerrel azonos pártot képviselő Kálló Gergely szerint Mikó István elismerte, hogy ő áll az események hátterében. Úgy véli, ha Mikó a többségi tulajdonos nevében járt el, felhatalmazással, a hatályos jogszabályokat betartva törvényesen átvehette volna a vállalat vezetését. Kálló Gergely arra kérte a kormányt, használja diplomáciai kapcsolatait, különösen a jó kapcsolatot Oroszország és Magyarország között, segítsék ki a Dunaferrt a csődközeli helyzetből, és támogassák a békés tulajdonosváltást.

Elképesztő a feszültség a Dunaferr körül, ami a dolgozók számára sem jó
Fotó: DH

A jobbikos honatya vádjaira Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke a Fejér Megyei Hírlapnak reagált, és kategorikusan kijelentette, a biztonsági emberek ügyéhez, a felkorbácsolódott indulatokhoz a Fidesznek semmi köze. Molnár hozzátette: – Amíg a várost a Fidesz vezette, nem voltak villongások a Dunaferrnél, a termelés gyakorlatilag folyamatos volt. Jelenleg a városvezető és az országgyűlési képviselő is jobbikos, de semmit nem tesznek a gyár dolgozói érdekében, annak ellenére, hogy választási ígéreteiket erre alapozták. Molnár Krisztián arra kéri az ellenzéket, ha már képtelenek békességet teremteni, akkor ne keltsenek felesleges indulatokat, és hagyják a magántulajdonú céget, hogy rendezhesse belső ügyeit, és ne nehezítsék a Vasműnek és dolgozóinak helyzetét.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában