csak akkor bomlik le, ha a gyűjtőzsák is

2021.03.11. 17:30

Nem elég külön gyűjteni a zöldhulladékot, kezeljük!

A kerti zöldhulladék kezelésénél komoly problémát és újabb szeméthalmokat jelenthetnek a lebomlani nem képes műanyag zsákok. Van olyan hulladékgazdálkodással foglalkozó szolgáltató, amely kizárólag lebomló anyagból készült csomagokat vesz át.

Palocsai Jenő

Van, amikor elvárt a speciális zsák használata

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

Eljött a március és vele a kertészkedés ideje is. A legtöbb önjelölt kertész azzal kezdi a munkálatokat, hogy letisztítja a tavaly ősszel elbarnult, a tél alatt pedig szürkévé változott növényi maradványokat. Ehhez jönnek még a gyümölcs- vagy éppen díszfákról levágott gallyak, a cserjék ágai, a futónövények, és a szőlők indái, vesszői. Korábban úgy határozott a kormány, hogy az EU elvárásainak megfelelően január elsejétől tilos lesz a kerti hulladék égetése, ám a járványügyi helyzet fennállásáig ezt a tilalmat felfüggesztették, így minden önkormányzat a saját rendeleteivel szabályozza, hol és hogyan lehet égetni vagy néha inkább csak füstölni a kertekben, udvarokban.

Azokon a helyeken, ahol a szabályok engedik, ott ilyenkor naponta lobban fel a láng és száll magasba a fehér füst, mintegy jelezve, hogy a kerttulajdonosok megszavazták a rendet. Vannak azonban olyan települések, ahol teljes mértékben tiltott a tüzelés, ilyen például Székesfehérvár is. Ugyanakkor nemcsak azok nem raknak máglyát a kerti hulladékból, akiknek tilos, hanem a tudatosan gondolkodó emberek jelentős része sem. Mindegy, mi az ok, kerti zöldhulladék mindenképpen képződik, valahova el kell tenni. A hulladékszállítással és -kezeléssel foglalkozó szolgáltatók ezt más és más módon oldják meg.

Van, amikor elvárt a speciális zsák használata
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Vertikál Zrt. saját szállítási területén a levágott fű és egyéb lágy szárú növények, valamint az ágak, gallyak gyűjtése kétféle módon történhet, tudtuk meg a vállalat válaszából. Az egyik megoldás az, ha a szerződött felek kötegelik az ágakat, gallyakat, méghozzá úgy, hogy a kévék hossza nem lehet több 70, az átmérője 50 centiméternél. Az így előkészített, fás szárú csomagokból egy alkalommal legfeljebb fél köbmétert visznek el.

A másik megoldás esetén, vagyis amikor lágy szárú növényeket, leveleket akar leadni valaki a vállalat munkatársai­nak, azt csak és kizárólag egy speciális, megfelelő, körülbelül 25 kilogramm teherbírású, a cég emblémájával ellátott zsákban teheti, ami biológiailag lebomló anyagból készül.

Elek-Murányi Viktória, a Vertikál Zrt. ügyfélszolgálati és partnerkapcsolati osztályvezetője kiemelte, hogy a társaság a nem megfelelő méretű és mennyiségű, rendezetlenül kihelyezett ágnyesedéket nem szállítja el.

Több Bicske környéki olvasónk is kérdezte, hogy ha nincs zsák, vagy ha kevés, akkor hogyan juthatnak hozzá ehhez a speciális anyagú gyűjtőeszközhöz.

Több cég is szállít a megyében
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Az osztályvezető válaszából kiderült, hogy a céges emblémával ellátott, biológiailag lebomló zsákok átvételére a helyi ügyfélszolgálatokon van lehetőség, ahol már mindenki felkészült a tavaszi rohamra.

Az át-, illetve ­megvehető mennyiségekkel kapcsolatban feltett kérdéseinkre az osztályvezető azt felelte:

– Az, hogy hol, mennyi zsákot kapnak az ügyfelek, a szelektív szállítási naptárjainkban feltüntetett szállítási napokkal egyezik meg. Ez a helyi önkormányzati rendeletekkel és a közszolgáltatási szerződésekkel áll szinkronban. Hozzátette, a 2021-es évben lehetőség van plusz­zsák vásárlására is a kijelölt ügyfélszolgálatokon, vagyis Sárbogárdon, Adonyban és Polgárdiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában