késedelmek a bérek kifizetésében

2021.02.08. 07:00

Pert vesztett a Dunaferr

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt. szervezetében hosszú ideje zajlanak belső viszályok és konfliktusok. A szakszervezet most hosszú hónapokig húzódó pert nyert a munkáltatóval szemben.

Baráth Eszter

A szakszervezet pert indított a munkáltatóval szemben

Fotó: Pesti Tamás (FMH-Archív)

A helyzet decemberben fontos fordulatot vett, amikor a gyár épületébe nem engedték be a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnökét és alelnökeit, majd rövid időn belül letiltották munkahelyi telefonjaikat. A konfliktusok és a problémák az idő előrehaladtával folyamatosan éleződtek és erősödtek. Később gond volt a dolgozók bérének kifizetésével is, melyek késtek, vagy azokat több részletben teljesítették, teljesítik. Ezek a problémák érintették a szabadságos bérek kifizetését is, amely miatt a szakszervezet pert indított a munkáltatóval szemben.

Korábban a munkáltató és a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a Dunaferr Ifjúsági Szervezet kollektív szerződést kötött. 2020 februárjában a felek megállapodást kötöttek arról, hogy az arra jogosult munkavállalókat az adott év májusában érvényes alapbérnek megfelelő összegű szabadságos bér illeti meg. A szerződés értelmében a munkáltatónak ezt az összeget a tavalyi esztendő június tizedik napjáig kellett kifizetnie az érintetteknek, beleértve az akkor még munkavállaló szakszervezeti tisztségviselőket, akik a perben felperesként szerepelnek.

A megállapodás ellenére a munkáltató kezdeményezte a szerződés kérdéses pontjának ismételt változtatását az elhúzódó acélipari válságra, valamint a jelenlegi járványhelyzet okozta nehézségekre hivatkozva. Ehhez az indítványozáshoz a szakszervezet nem járult hozzá, így a kifizetés időpontját nem változtatták meg a kollektív szerződésben. Ennek okán a munkáltató írásos hozzájárulást kért a munkavállalóktól ahhoz, hogy a szóban forgó szabadságos béreket három részletben téríthessék meg. Az ügy felperesei, azaz a szakszervezet tisztségviselői ezt a kifizetési módot sem fogadták el. Mindezek ellenére a munkáltató első részletként 200 ezer forintot fizetett ki a felpereseknek a szabadságos bérek értékéből, ami azt jelenti, hogy a megállapodás ellenére nem térítette meg a teljes összeget.

A szakszervezet pert indított a munkáltatóval szemben
Fotó: Pesti Tamás (FMH-Archív)

Ez volt az oka annak, hogy az ügy a Székesfehérvári Törvényszék elé került, hiszen az érintettek ekkor nyújtották be keresetüket. Néhány hónappal később a munkáltató további részletekben fizette ki a fennmaradó összegeket, majd a februárban megkötött kollektív szerződést augusztusban felmondta.

Bár a bírósági eljárás során a teljes összeget kifizették, a munkáltató eljárása jogellenes volt, hiszen egyoldalúan nem térhetett volna el a szerződésben történt megállapodástól. A részletekben történő fizetés tehát a kollektív szerződéses rendelkezések megszegésének minősül, mely jogellenes munkáltatói magatartás.

A törvényszék indoklása szerint a munkavállaló felperesek keresete megalapozott volt, az alperes munkáltató pedig vélhetően azért is rosszhiszemű, mert tisztában volt fizetési kötelezettségeivel, melynek módosítását indítványozta is.

A több hónapon át tartó bírósági eljárás 2021 februárjának elején vált eredményessé. A Székesfehérvári Törvényszék jogerős döntése szerint a Dunaferr Társaságcsoport kollektív szerződését megszegték azzal, hogy a szabadságos béreket részletekben fizették ki a munkavállalók részére. A szakszervezet így pert nyert az IDS Dunaferr Zrt.-vel szemben, mely döntésnek a törvényszéki tanácselnök által összeállított részletes indoklását a szakszervezet honlapján közzétette, így az mindenki számára elérhetővé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában