Koronavírus Fejérben

2021.02.09. 16:30

A fehérvári vendéglátósok számára hatalmas segítség a mentőcsomag

Az önkormányzat ismét segítő kezet nyújt. A vendéglátósok mellett további szektorok is bekerültek a „kalapba”, így még többen igénybe vehetik a város által nyújtott támogatásokat.

Héjj Vivien

A jelenlegi helyzetben – a többi között – a rendezvényszervezés, a turisztika és a vendéglátóipar küzd nehézségekkel

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári vendéglátósokat segítő, eddig meghozott intézkedések mellett hétfőn megjelent a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap pályázati felhívása is. A pályázatokat február 22-ig lehet benyújtani, a szükséges dokumentumok elérhetők a város honlapján. Megőrzött munkahelyenként 50 ezer, egyenként maximum 2 millió forintra pályázhatnak a vállalkozások.

Az önkormányzat külön bankszámlát nyitott a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap részére. Ide azokat a támogatókat várják, akik a szolidaritás jegyében segítséget szeretnének nyújtani a most nehéz helyzetbe került gazdasági ágazatokban dolgozó vállalkozók, munkavállalók részére.

Akik 2020. november 1. és 2021. február 2. között veszítették el munkahelyüket a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatóknál, egyszeri 100 ezer forint pénzbeli támogatást igényelhetnek.

Az elmúlt időszakban beérkezett vélemények, javaslatok alapján további támogatásokról is döntés született. A szállodákat üzemeltető vállalkozások részére pályázatot hirdet az önkormányzat, melynek keretében lehetőségük lesz a 2021. évi építményadó felének megfelelő összegre pályázni, ha vállalják: ezt a megőrzött munkahelyek védelmére fordítják.

A jelenlegi helyzetben – a többi között – a rendezvényszervezés, a turisztika és a vendéglátóipar küzd nehézségekkel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azok, akik 2020. november 1. után veszítették el munkahelyüket, és regisztrált munkanélkülivé váltak a korlátozások alá eső területeken – rendezvényszervezés, turisztika, konditermek, előadó-művészet, idegenvezetés, játszóházak –, a 3 hónap álláskeresési járulékon felül további 1 hónap álláskeresési járulékra jogosultak.

Az önkormányzat pályázatot hirdet továbbá a konditermeket működtető vállalkozások számára, melynek keretében megőrzött álláshelyenként 50 ezer forintot biztosítanak, vállalkozásonként maximum 1 millió forint összértékben.

A játszóházakat működtető vállalkozások bérletidíj-hozzájárulást igényelhetnek, maximum 500 ezer forintig.

Mindemellett a városvezetés a helyi érdekeltségű előadóművészek megsegítésére is szeretne létrehozni egy támogatási programot. Ennek részletes kidolgozása folyamatban van.

Az újraindítás támogatására a városi applikáció segítségével kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosító városkártya-hálózat jön létre a korábban jól működő Ősfehérvár kártya mintájára, bátorítva a lakosságot a helyi termékek fogyasztására, helyi szolgáltatások igénybevételére.

Reménysugár

Felkerestünk néhány belvárosi vendéglátóhelyet, hogy megtudjuk, jelent-e könnyebbséget számukra a gazdasági mentőcsomag.

– Ezzel egy levegővételhez jutottunk, nagy segítség ez számunkra. Adtak egy kis reménysugarat arra, hogy legyen jövőképünk és bátrabban álljunk a nyitás elé – fogalmazott Fodor Zsolt üzletvezető. Náluk minden munkavállaló megőrizhette munkahelyét, elbocsátásra nem volt szükség.

Vas Gyula Attila és Vas Diá­na üzletvezetők is hasonlóan nyilatkoztak. Mint mondták, számukra is nagy segítség a teraszdíj elengedése. Elbocsátásra szerencsére náluk sem volt példa, mindenki meg tudta őrizni a pozícióját, mindössze minimális átszervezés kellett.

Tombor András, az egyik belvárosi kávézó üzletvezetője kérdésünkre elmondta, a munkavállalók 80 százalékát tudták megtartani. Mint mondta, volt olyan munkavállaló, aki a járvány miatt saját döntése nyomán más szektorban helyezkedett el. A teraszdíj elengedése számukra is hatalmas segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában