A virtuális térben is elszámolhatnak

2021.02.07. 14:15

Egyszerű mód a katásoknak

A kata formában adózó vállalkozóknak vagy vállalkozásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 20KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amit legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással tehetnek meg.

Baráth Eszter

Felgyorsítja és megkönnyíti a kitöltést

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az úgynevezett ONYA, azaz az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás felgyorsítja és több szempontból megkönnyíti a 20KATA nevű nyomtatvány kitöltését az ilyen formában adózók számára. Az oldal eléréséhez nincs szükség külön alkalmazásra, ügyfélkapu segítségével vagy személyi azonosítóval, adószámmal könnyedén beléphetünk az internetes felületbe. A katások jelentős többségének mindössze három adat megadására van szüksége ahhoz, hogy a tavalyi évre vonatkozó elszámolást maradéktalanul teljesítse. Ezen kitöltendő adatok között az elszámolni kívánt időszak, az ehhez tartozó hónapok száma, valamint az elért bevétel összege szerepel.

Az ONYA felületén keresztül történő elszámolás folyamatát jelentősen felgyorsítja az is, hogy az azonosítást követően a rendszer a megfelelő helyre automatikusan betölti azokat az információkat, melyeket a NAV már ismer.

Felgyorsítja és megkönnyíti a kitöltést
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás felületet természetesen azok a kata formában adózó vállalkozók is gond nélkül használhatják, akiknek a korábban felsorolt minimális három adaton túl további információkat is meg kell adniuk. Ilyen adatok lehetnek a százalékos mértékű és társasági adók vagy a késedelmi pótlékok is.

Az ONYA oldalán számos olyan lehetőség is rendelkezésre áll, melyek a korábbi hasonló felületen, az Általános Nyomtatványkitöltő programon az elszámolást benyújtani kívánók rendelkezésére álltak. Ezek közé tartoznak a számítások automatikus elvégzése vagy további figyelmeztetések. Mindemellett a felület lehetőséget biztosít az internetes, online fizetésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában