informált a nav

2021.02.17. 15:00

Jövedéki változások: mire figyeljünk?

A pálinkakészítést érintő jövedéki változásokról már írtunk, de a jövedéki adók esetében idéntől több változás is életbe lépett. A NAV megyei igazgatósága ezekről tájékoztatta lapunkat.

FMH

A kisgépekhez szükséges alkilát-benzin már nem minősül üzemanyagnak, így kis kiszerelésben jövedéki engedély nélkül is forgalmazható

Fotó: Kisalföld

Idéntől megszűnt a tudományos és oktatási célú, nem üveg desztilláló berendezések használatának alkalmankénti bejelentési kötelezettsége, bejelentést csak egyszer, a desztilláló berendezés megszerzését követő 10 napon belül kell tenni.

A például dohánytermékek esetében külföldre kiszállított zárjegyek elszámolásának határideje egységesen 6 hónap. A sértetlen, Magyarországra visszaszállított, a NAV-nak bemutatott zárjegyeket ismét kiszállíthatják külföldi dohánygyártmányokra felhelyezés céljából.

Ha az adózó késedelmesen teljesíti adatszolgáltatási kötelezettségét, de ezzel együtt igazolja, hogy ő úgy járt el, ahogy az tőle az adott helyzetben elvárható volt, akkor a hatóság nem alkalmaz jövedéki bírságot. Az adóbevallási és az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése, hibás teljesítése, vagy valótlan tartalommal történő teljesítése esetén a mulasztási bírságot minden esetben megelőzi a NAV pótlásra, javításra felszólítása.

A kisgépekhez szükséges alkilát-benzin már nem minősül üzemanyagnak, így kis kiszerelésben jövedéki engedély nélkül is forgalmazható
Fotó: Kisalföld

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében megszűnik több bejelentési és nyilvántartásbeli kötelezettség. Így: a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigényléshez szükséges nyilvántartásba vételi kötelezettség, az egyes erjesztett alkoholos italok saját fogyasztási célú, otthoni, adómentes előállításának esetenként teljesítendő bejelentési kötelezettsége, az energiatermék kinyerését eredményező rekultivációs tevékenység bejelentésének kötelezettsége, valamint a vásáron vagy piacon, alkalmi rendezvényen és közterületen folytatott alkoholos ital kiskereskedelmi értékesítése (kitelepülés) NAV-nak történő előzetes bejelentési kötelezettsége.

A kisgépekben (fűkasza, motorfűrész, fűnyíró stb.) használt benzin esetében a 2710 12 41 KN-kódú termék (alkilát-benzin) már nem minősül üzemanyagnak. Így kis kiszerelésben forgalmazhatja a kiskereskedő üzemanyagkúton kívül is jövedéki engedély nélkül. A kizárólag ezt a terméket forgalmazó kereskedő jövedéki engedélyes kereskedők biztosítéka 1 millió forintra csökken.

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/egyiknek-aldas-a-masiknak-atok-az-adomentes-palinkafozes-4663369/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában