kamattámogatás

2021.02.04. 11:00

Hitelek a felújításhoz- Megnéztük a részleteket!

Február 1-jén jelentek meg azok a hitelek, melyek a kormány által, a gyermekeket nevelő családok részére biztosított otthonfelújítási támogatás mellé vehetőek fel, kedvező kamattal. Megnéztük a részleteket.

Baráth Eszter

Igen sokfajta munkára ad lehetőséget az otthonfelújítási program, amelyhez kedvezményes hitelt igényelhetünk

Fotó: illusztráció: Nagy Norbert (FMH-archív)

Azok a családok igényelhetik az otthonfelújítási támogatást, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A munkálatok összegének felét, de maximum 3 millió forint hozzájárulást kaphatnak az igénylők, akiknek minden kifizetést számlával kell alátámasztaniuk. Az állami támogatást viszont csak a számlák bemutatását követően kaphatják meg, így a felújítás teljes összegét ki kell fizetniük a családoknak.

Emiatt jelentek meg a piacon azok az államilag támogatott, kedvező kamatú hitelek, melyek az otthonteremtési támogatáshoz vehetőek fel. A hitelek indulásának bejelentésekor Novák Katalin családokért felelős miniszter kitért arra, hogy a legfeljebb hatmillió forintos, garantáltan 3 százalékos kamatozású, maximum tízéves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete 58 ezer forint. Azoknak, akik a felújítást követően megkapják a hozzájárulást, a havi törlesztő 30 ezer forint alá csökken, majd a támogatás összegét a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja.

Igen sokfajta munkára ad lehetőséget az otthonfelújítási program, amelyhez kedvezményes hitelt igényelhetünk
Fotóillusztráció: Nagy Norbert (FMH-archív)

A különböző bankok némileg eltérő hiteldíjakkal és feltételekkel kínálják e hiteleiket. Az OTP Bank kizárólag az otthonfelújítási támogatásban meghatározott felújítási célok teljesítéséhez nyújt ajánlatot. A felvehető összeg 500 ezer forinttól egészen 6 millió forintig választható, melynek kamata, a 6-tól 10 évig terjedő futamidő végéig 3%. A hitelfelvétel korlátja – a támogatáshoz előírt feltételek mellett – a minimum havi 100 ezer forintos nettó jövedelem.

Az MKB Banknál még nem érhető el az otthonfelújítási kölcsön, de tájékoztatásuk szerint dolgoznak mielőbbi bevezetésén. Fontos, hogy azok, akiknek szüksége van rá, még a munkálatok megkezdése előtt igényeljék a hitelt, hiszen valós képet csak ebben az esetben kapnak az értékbecslés során. Azt, hogy a kölcsön összegét valóban a felújításra költötték, a kifizetést igazoló számlák bemutatásával kell igazolni a banknak. A pénzintézet tájékoztatása szerint alapvetően nem lesz kizáró ok, ha ingatlanunkat más jelzálog is terheli.

Kamattámogatott felújítási kölcsönt ajánl a K&H Bank is. A bank ezen hitelét akkor érdemes felvenni, ha a hiteligény 2–6 millió forint és egy éven belül elkészülnek a felújítás munkálatai. A kamat mindössze 3%, valamint a támogatás összegével automatikusan és ingyenesen csökkenthető a tartozás. A bank kalkulátorának segítségével kiszámolható, hogy 10 éves futamidővel felvett 6 millió forint esetén közel 60 ezer forintos havi törlesztőrészlettel kell számolnunk.

Az Erste Bank erre a célra ajánlott hitelének maximum felvehető összege 6 millió forint, mely a kamattámogatásnak köszönhetően szintén 3%-os kamattal igényelhető, maximum 10 éves futamidőre. Az adható hitelösszeget viszont több feltétel is szabályozza.

Többek között befolyásolja a hitelbírálat során megállapított ügyfélminősítés, és az összeg nem lehet magasabb, mint a fedezetül felajánlott lakóingatlan értékbecslő által megállapított forgalmi értékének 80%-a.

Fontos, hogy hitelfelvételnél miden esetben kérjük szakértők segítségét, hogy megtalálhassuk a számunkra legjobb lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában