figyelmen kívül hagyták az előírásokat

2021.02.05. 07:00

Áldatlan állapotok uralkodtak egy perkátai vágóhídon

Rendkívül súlyos technológiai-higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a helyi vágóhíd és darabolóüzem ellenőrzése során.

FMH

A leginkább bizalomgerjesztő képet választottuk, mert újságban bemutathatatlanul véres és szennyezett volt a feldolgozóüzem

Fotó: Nébih

Az üzemben tapasztalt áldatlan állapotok miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, valamint csaknem két tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszertételt vont ki a forgalomból. Így kezdődik a Nébih közleménye.

A falutól messze, egy kanyargós út végén van a feldolgozóüzem, mindentől távol.

A vezetőt is kerestük telefonon, de eddig még nem sikerült felvenni vele a kapcsolatot. A vágóhíd felé vezető út belterületi szakasza a József Attila utca. Ott beszélgettünk lakókkal, akik elmondták, hogy számukra annyira nem ismertek a körülmények. Az egyik, a nevét közreadni nem kívánó lakos nem is a vágóhíd tevékenységét bírálta, hanem a keskeny utcában tapasztalt hatalmas kamionforgalmat, ugyanis nyerges vontatókkal vitték a feldolgozásra ítélt állatokat. A busz is ennek az utcának a végében fordul meg, de a kamionok nagyon gyorsan és veszélyesen közlekedtek szerintük.

Ezt némileg alátámasztotta a település ügyvezető alpolgármestere, Oláh István is, aki elmondta, hogy hivatalosan nem érkezett semmilyen panasz a vágóhíd ellen, csak a teherautó-forgalmat sérelmezték a lakók.

A leginkább bizalomgerjesztő képet választottuk, mert újságban bemutathatatlanul véres és szennyezett volt a feldolgozóüzem
Fotó: Nébih

Mint megtudtuk, megdöbbentő higiéniai körülményekkel szembesültek az ellenőrzés során a Nébih szakemberei.

A január végén tartott helyszíni ellenőrzés során csontok, zsigerek, koponyák, bőrök és lábvégek tömegét tartották az udvaron egy féltető alatt, nyitott ládákban. Az üzem udvarán egy korábbi csőtörés miatt a szennyvíz is felhalmozódott.

Egy idősebb úr talán találóan úgy fogalmazott, hogy a szóban forgó vágóhíd a szarvasmarhák intenzív, vagy még inkább elfekvő osztálya. Mint elmondta, nagyon ritka volt az a látvány, amikor a kamionok platóin álltak a vágóállatok. A legtöbb esetben már feküdtek a nyerges pótkocsin.

Hogy így volt-e, nem tudni pontosan, de a Nébih közleménye megerősíti a szemtanúk állításait, mikor azt írja: „Megdöbbentő módon az udvar hátsó részén a szabadban három, levágásra szánt szarvasmarha feküdt elhulláshoz közeli állapotban. Az állatok felállni sem tudtak, egyikük hátsó lábán kötelek voltak.”

Azt szinte valamennyi nevét elhallgató perkátai említette, hogy kevés helyben élő embernek adott munkát a cég, és bár sokat dolgoztatták őket, a bér nagyon alacsony volt. Talán ez vezetett az áldatlan állapotok kialakulásához, ugyanis: „Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a vágóhíd takarítatlan, rendkívüli mértékben szennyezett. A padozaton vér, sár, bendőtartalom és egyéb, felismerhetetlen szennyeződés volt jelentős mennyiségben.

A falakat, berendezési tárgyakat kosz borította. A dobogón és az egyik kézmosóban is belsőség volt. A helyiségben található, rendkívül szennyezett, eszközfertőtlenítők egyike sem működött, és az eszközöket – kések, testhasító fűrész – szintén vér és egyéb maradványok borították” – írja a Nébih.

Az is napvilágra került, hogy a csomagolóanyag-raktárban a csomagolóanyag és padozat rágcsálóürülékkel szennyeződött, éppúgy, ahogy a ládamosó helyiség. Volt ugyan a mosóban egy kétmedencés mosogató, ám az nem volt bekötve a szennyvízelvezető csatornába, ezért az ott képződött koszos víz egyenesen a padozatra folyt. A Nébih-nek nem maradt sok választása. A súlyos élelmiszer-biztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. A helyszínen fellelt 1940 kg ismeretlen eredetű, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszernek haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását. A helyiek történetei és az ellenőrök megállapításai magukért beszélnek, de „ítélet” még nincs, az eljárás folyamatban van, ám a vállalkozás jelentős bírságra számíthat.

Az áldatlan állapotokról videó is készült, itt önök is elérhetik, de csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/az-ember-gyomra-felfordul-attol-amit-a-egy-fejer-megyei-vagohidon-talalt-a-nebih-csak-eros-idegzetueknek-video-4648129/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában