növénytermesztés

2021.01.31. 16:00

Mezőgazdaság a Földön kívül

Először üvegkupolákban élünk majd a Marson – jelentette ki a techguru Elon Musk –, azután terraformáljuk a bolygót, hogy úgy támogassa az életet, mint a Föld.

V. Varga József

A marsi telepeseknek maguknak kell majd megtermelni a saját élelmüket

Fotó: Open Agriculture

– Napjainkban egyre többet hallunk a Mars ember általi eléréséről, sőt marsi kolóniák létesítéséről – kezdte online előadását Patkó Dániel biofizikus a Kutatók éjszakáján, melyet a Galileo Webcast platformján követhettünk nyomon. – Elég csak Musk kijelentéseire gondolni. (A SpaceX vezérigazgatója nagyszabású tervekkel szeretne eljuttatni bennünket a Marsra. Ebben a Starship űrhajóflotta lesz a segítségünkre, amellyel 2050-ig állandó bázist hozna létre a „vörös bolygón”, egymillió ott élő és dolgozó emberrel. Elképzelése szerint húsz év alatt önfenntartó város épülhet a távoli planétán.)

– A Marsra eljutni csak az első, de közel sem elégséges lépés egy kolónia létrehozásához. A telepesek életben maradásához táplálékra is szükség van – folytatta az előadó. – Gazdaságilag az élelmiszer Földről történő utánpótlása irreális elképzelés, a telepeseknek maguknak kell majd megtermelni a saját élelmüket. (Lásd: a Mentőexpedíció – eredeti címe The Martian – című Ridley Scott-filmet, a főszerepben Matt Damonnal.)

Hogy milyen információkra és tudásra van szükségünk ahhoz, hogy élelmet termelhessünk a Földön kívül? S ezeket milyen eszközökkel szerezhetjük meg? – Patkó Dániel egy lehetséges választ adott minderre, szem előtt tartva, hogy ez a tudás a földi élelmezésünket is segítheti.

A marsi telepeseknek maguknak kell majd megtermelni a saját élelmüket
Fotó: Open Agriculture

Amint kifejtette: a marsi növénytermesztés (az állattenyésztéssel jelen előadása nem foglalkozott) lehetőségein és buktatóin gondolkodva a szakemberek egyúttal földi létünk, a jövő fenntarthatósági gondjaival is foglalkoznak. Ha a jelenleg tapasztalt kihívások, mint például a klímaváltozás és a biodiverzitás (biológiai sokféleség) csökkenése tovább folytatódik, elképzelhető, hogy egy napon a Föld felszíne is ugyanolyan barátságtalan lesz, mint most a Marsé.

A marsi mezőgazdaság megteremtéséhez több tudományterület együttműködésére lesz szükség. És máris ott vagyunk egy újabb sarokkőnél, nevezetesen: mezőgazdaság extrém körülmények között (manapság mintha földi viszonyaink is errefelé mutatnának). A kutatások már folynak: növénytermesztés talaj nélkül, illetve súlytalanságban, szimulált Hold- és Mars-talajon, valamint növekedés steril körülmények között.

– A sikeres, fenntartható növénytermesztéshez tisztában kell lennünk azzal, hogy mi történik a talajban és a rizoszférában. (A rizoszféra a növényi gyökerekhez közel található talaj, melyet a gyökérzet befolyásol. Mikrobiológiai szempontból a talaj legaktívabb része.) Amint kell egy csapat, úgy, kell egy intelligens talaj, melynek pontosan ismerjük fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait – hangsúlyozta a biofizikus, kitérve egyúttal a FEP (fluorinált etilén propilén kopolimer) nem tapadó és vegyszerálló bevonatra.

Összefoglalva leszögezte: a Földön kívüli (termőföldön kívüli?) mezőgazdaság kialakítása elengedhetetlen a leendő marsi telepesek életében.

(Az első űrhajók indulásáról még nem kaptunk pontos menetrendet – tesszük az egészhez hozzá mi magunk…)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában