a falusi csok is

2021.01.27. 14:00

Idén még tovább nő a Magyar Falu Program költségvetése

A Magyar Falu Program (MFP) számos kistelepülés fejlődését segítette már. 2021-ben minden eddiginél nagyobb lesz a program költségvetése, s ezzel együtt a program alpontjának számító falusi csokra is több pénz jut. Fejér megyéből 19 új település került fel az idei, kibővített listára, amely alapján a falusi csok igénybe vehető.

Korondy Tamás

2021-től már 67 Fejér megyei településről igényelhető a falusi csok

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint tudjuk, 2019-ben a kormány az 5000 fő alatti lélekszámú települések megsegítésére hozott létre egy olyan összetett tervet, melynek elsődleges célja, hogy gátat szabjon a drasztikus népességcsökkenésnek, egyúttal javuljon a kistelepüléseken lakók életminősége. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint a program költségvetése 2021ben már meghaladja a 270 milliárd forintot, mely a tavalyi és tavaly előtti 150 milliárd forint után még nagyobb teret enged a vidékfejlesztésnek.

AZ MFP egyik alprogramja a tavaly elindított falusi csok, mely rendkívüli népszerűségnek örvend: a múlt év végéig mintegy 16 ezer család igénylését fogadták be, ezek összértéke pedig meghaladta a 80 milliárd forintot. A falusi csok nagy előnye, hogy az „elnyerhető” összeg éppen annyi, mintha a család új építésű ingatlant vásárolna „normál” csok felhasználásával, ám mivel itt a pénz vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, az lényegesen többet ér. Kik jelentkezhetnek rá? A támogatást azokon a településeken lehet igénybe venni, ahol a lakosság állandó lélekszáma ötezer alatt van, illetve az elmúlt évtizedekben tartósan csökkent a népesség. Két verzió létezik a felhasználásra, mindkettő gyermekvállalástól függő. Egyfelől 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére, másfelől 5 millió forint a meglévő otthon felújítására.

2021-től már 67 Fejér megyei településről igényelhető a falusi csok
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Összevetettük Fejér megyére vonatkozóan a 2020-as falusi csok támogatásra jogosult települések listáját (lásd keretes írásunkat) az idei, 2021-es listával, s örömmel konstatáltuk, hogy 19 új települést fedeztünk fel a frissített listában. 2021-ben tehát már Alap, Bakonykúti, Baracs, Besnyő, Bodmér, Gánt, Gyúró, Moha, Sárkeresztes, Sárkeszi, Szabadegyháza, Szabadhídvég, Tabajd, Újbarok, Vajta, Vál, Vereb, Vértesacsa és Vértesboglár lakói is igényelhetik a kedvezményt.

Az eddigi tapasztalatok

Több településvezetőt is megkerestünk, hogy a falusi csokkal kapcsolatos tapasztalatairól érdeklődjünk. Iváncsa például már tavaly is a listán volt, Molnár Tibor polgármester pedig különösen örült ennek.

– Számokkal nem tudok szolgálni, hányan vették igénybe a lehetőséget, de az biztos, érezhetően megugrott Iváncsán is a lakásvásárlási kedv, valószínűsítem, hogy ennek köszönhetően. Van konkrét ismerősöm is a településen, egy fiatal pár, akik ki tudták használni a lehetőséget használt lakás vásárláshoz – emelte ki a vezető, aki szerint az is észrevehető, hogy több betelepülő érkezik mostanság a faluba.

– Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon jó lehetőség a fiataloknak, ha nekünk fiatalon ilyen lehetőségünk lett volna, amikor családot alapítottunk, akkor sokkal előrébb lennénk; de így sem panaszkodom – élcelődött a végén Molnár.

A szülőknek is pozitív

Alcsútdoboz is a listán van már egy éve, s Tóth Erika polgármester szintén pozitívan értékelt: – Nálunk ezelőtt még 3-4 éve is probléma volt, hogy folyamatosan csökkent a település lélekszáma, de ennek a családtámogatási programnak is köszönhetően a fiatalokban megerősödött a hajlandóság, hogy itt maradjanak, és akár a szülőfalujukban telepedjenek le – fogalmazott Tóth Erika. Kiemelte, nem csak a fiataloknak, de a szülők számára is van pozitív kihatása a falusi csoknak, hiszen minden szülő azt szeretné, ha gyermeke ott maradna a szülőhelyén, nem költözne el, s inkább ott alapítana családot.

– Ugyanakkor a település szempontjából, mint vezetőnek nagyon fontos, hogy ennek köszönhetően az üres házak is mind gazdára találtak, melyek már kezdtek lepusztulni. Az új beköltöz őkkel egyben a falukép is javul, ami jót tesz a településünknek, hiszen új életet, felpezsdülést hozna – zárta a vezető, aki hangsúlyozta, nagyon pozitívnak és rendkívül hasznosnak tartja a falusi csok kezdeményezését.

Sárkeresztes egyike azon településeknek, akik az idén csatlakoztak a falusi csokra alkalmas települések közé. Krähling János, a falu polgármestere a következőket mondta: – Az a tapasztalat, hogy megveszik a fiatalok az üresen álló telkeket, házakat. Mindenesetre nagyon közel vagyunk Fehérvárhoz, valószínűleg ez is vonzó lehet a vásárlásnál – fejtette ki a vezető. Kiemelte, a régi Ady Endre utca teljesen megújult ennek köszönhetően, a fiatalok felújították a megvett házakat.

Megtudtuk, a település pályázott, s nyert 15 millió forintot az MFP keretein belül önkormányzati telkek kialakítására, melyeken jelen pillanatban is közművesítés zajlik, a fiatalok pedig érdeklődnek is irántuk.

AKIK MÁR BENT VOLTAK 2020-BAN IS

2020-ban a következő településeken már lehetett élni a falusi csokkal: Aba, Adony, Alcsútdoboz, Alsószentiván, Bakonycsernye, Balinka, Beloiannisz, Bodajk, Cece, Csákberény, Csősz, Dég, Daruszentmiklós, Előszállás, Füle, Hantos, Igar, Isztimér, Iváncsa, Jenő, Káloz, Kincsesbánya, Kisláng, Lajoskomárom, Lepsény, Lovasberény, Mátyásdomb, Mezőfalva, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy, Mezőszilas, Nádasdladány, Nagykarácsony, Nagylók, Nagyveleg, Óbarok, Perkáta, Pusztavám, Sáregres, Sárkeresztúr, Sárosd, Sárszentágota, Seregélyes, Soponya, Szabadbattyán, Zámoly, Zichyújfalu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában