útmutató

2021.01.23. 14:30

Hogyan fertőtlenítsünk az állattartó telepen?

Állattartó telepek tulajdonosai számára készített fertőtlenítési útmutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Baráth Eszter

A fertőtlenítési útmutató – feketén, fehéren

Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

Az országos főállatorvos megbízásából, a Nébih jóvoltából készült el az a fertőtlenítési útmutató, mely az állattartó telepek tisztításában segíti a tulajdonosokat. A kiadvány elsődleges célja, hogy összegyűjtse a fertőtlenítéshez szükséges lépéseket és segítse az ott tartott állatok egészségének megőrzését.

A telepek kifogástalan tisztasága rendkívül fontos szerepet játszik az olyan állatbetegségek megelőzésében, melyek akár komoly gazdasági károkhoz is vezethetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-­biztonsági Hivatal kiadványa a biztonságos élelmiszerek előállítása szempontjából is elengedhetetlen, hiszen ennek is rendkívül fontos feltétele, hogy a haszonállattartó telepek megfelelő és magas színvonalú fertőtlenítésen essenek át.

A Nébih tájékoztatása szerint az állatok egészségének megőrzése és a gazdaságos, hatékony termelés egyik elengedhetetlen eszköze, hogy az állatok környezetét megtisztítsák a kórokozóktól és megakadályozzák ezek behurcolását az állományba. Éppen ezért az állattelepeknek részletesen kidolgozott járványvédelmi-intézkedési tervvel kell rendelkezniük, amelyben összefoglalják a fertőtlenítés menetét és az ahhoz szükséges kellékek listáját is. Ezen szabályok betartásában nyújt segítséget az újonnan kiadott Tisztítási és fertőtlenítési útmutató állattartó telepek számára című összefoglaló.

A fertőtlenítési útmutató – feketén, fehéren
Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

Ebben a szóban forgó útmutatóban ­megtalálható néhány alapvető fogalom magyarázata, a szigorított fertőtlenítés és takarítás helyes folyamata. A tulajdonosok többek között megtudhatják, hogyan mentesíthetik kórokozóktól a földes padlójú ólakat akár a fagypont alatti hőmérséklet beállta után is – amely most éppen időszerű. A kiadvány mindemellett tanácsokat nyújt azokra az esetekre, ha már megjelent valamiféle betegség az állatok körében, meghatározza, hogyan szakíthatók meg az esetleges fertőzési láncok. Felsorolja azokat a helyiségeket, melyek fertőtlenítése különösen fontos ahhoz, nehogy elterjedjenek bizonyos betegségek, fertőzések.

Ugyanakkor nemcsak a különböző helyiségek tisztítására ad útmutatást a Nébih kiadványa, de különös figyelmet fordít az elhullott állatok szállítására és tárolására szolgáló eszközök, szennyezett utak és más felületek alapos fertőtlenítésére is.

A fertőtlenítőszerek hatékonyságát takarítás közben lehet kitapasztalni, ugyanis a tisztítási munkákat végző személyzet csak ekkor tudja meg pontosan, milyen hígításban, menyi idő alatt, milyen hatékonysággal dolgozik egy-egy vegyszer. Ennek ellenére természetesen csak utólag derül ki, mennyire hatékonyak az éppen használt tisztítószerek, hiszen, ha nem üti fel fejét betegség az állomány tagjai között, megkérdőjelezhetetlen a siker.

Az állattartó telepek tisztításának legfőbb célja az, hogy szabad szemmel jól láthatóan tiszta legyen minden felület, beleértve a nehezen megközelíthető és hozzáférhető helyeket és területeket is.

A magas fokú tisztítást követően szükséges végrehajtani a különböző területek és felületek fertőtlenítését, melynek célja a lehető legtöbb kórokozó elpusztítása. Mindezek elengedhetetlen szerepet játszanak abban, hogy a haszonállattartó telepeken a termelés folyamatos, zökkenőmentes lehessen és veszteségek nélkül, gazdasági szempontból is emelkedő tendenciát mutatva működhessenek.

A fertőtlenítés irányítását azokban az esetekben, amikor egy telepen bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző állatbetegség támadja meg a haszonállatokat, az állat­egészségügyi hatóság veszi át. A Nébih továbbra is felhívja az állattartók figyelmét, hogy a fertőtlenítési és a járványvédelmi szabályok be nem tartása komoly következményekkel járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában