Mesterségek

2021.01.21. 09:15

Használni kell a pályaorientáció vívmányait!

Mesterségek rovatunkban rendre megszólal Fűrész István pályaorientációs szakember, aki szerint bár ez a tudomány még gyerekcipőben jár itthon, vívmányait rövid és hosszú távon is használni kell!

Majer Tamás

Fűrész István kifejezte, figyelembe kell venni azt, hogy a személy, a személyiség és az adott pálya jellemzői összehozhatók-e Fotó: PT / FMH

– Minden nyolcadikosra igaz az, hogy vele szemben az iskolájának, a társadalomnak, nagy valószínűséggel a szüleinek is, pályaorientációs adóssága van. Ez nem vád, meg nem bűn, ez egy ténymegállapítás – mondta Fűrész István. – A magyar iskolarendszerben ez idáig történelmileg így alakult ki. Most erős munka folyik, hogy ez megváltozzon. Egyetemek, más szervezetek, az oktatásirányítás dolgozik ezen, ennek bizonyítéka a pályaorientációs nap, a pályaorientációs mérések megjelenése. Az egész megváltozóban van, de most még egy adóssághelyzet áll fenn. Ezt meg lehet szüntetni, hogy úgy mondjam, részletfizetésekkel, és meg lehet szüntetni egyszeri törlesztéssel is, vagy legalábbis enyhíteni lehet rajta – fejtegette. Ez utóbbi esetében egy számítógéppel támogatott tanácsadásról van szó.

– A számítógép gyorsaságával egy-két óra alatt több hónapnyi elmaradt osztályfőnöki órát, etikaórát, állampolgári ismeretek órát – amelyeken pályaorientációval kellett volna foglalkozni, ha lenne pályaorientációhoz értő ember –, be lehet pótolni – jelentette ki.

Érdemes keresni e szoftvereket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában