Koronavírus Fejérben

2021.01.24. 07:05

A fiatalok munkavállalását is sújtja a járvány

A járvány első hullámához képest az őszi-téli időszak visszaesése mérsékeltebb, azonban a nyári hónapok sem hozták el a várt fellendülést a diákmunkák terén.

Héjj Vivien

A vendéglátóipar visszaesése a diákmunkásokat sem kímélte Fotó: PT (archív)

A felnőtt munkavállalók mellett a diákokat is jelentősen sújtja a koronavírus-járvány második hulláma. Két fehérvári diákszövetkezetet kérdeztünk arról, mit tapasztalnak a jelenlegi helyzetben, szükség van-e a járvány idején diák munkavállalókra. Mindkét cég képviselője úgy nyilatkozott, a mostani visszaesés a járvány első hullámához képest nem drasztikus, ám 2020-ban sajnos a nyári hónapok sem hozták a várva várt dömpinget.

- Tavaly volt egy nehezebb időszak, amikor a gazdaságot nagyon megviselte a változás, de azt kell mondanom, most már talán látszik a fény az alagút végén. Az idei évkezdés egészen erős volt. Nyilván vannak olyan iparágak, amelyeket nagyon megvisel a jelenlegi helyzet, ilyen például a mozi, ahol sok diákunk dolgozott, illetve a vendéglátás és az idegenforgalom. Ha van egy gazdasági fordulat, akkor az minket érint a leggyorsabban, hiszen a diák munkavállalókat lehet a legkönnyebben kérni vagy lemondani mindenféle következmény nélkül – mesélt a jelenlegi időszak tapasztalatairól Szerepi Bálint, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatója.

A vendéglátóipar visszaesése a diákmunkásokat sem kímélte Fotó: PT (archív)

Hozzátette, az érezhető visszaesés ellenére vannak olyan szektorok, amelyek a járvány ellenére is aktívan foglalkoztatják a diákokat. A szellemi és a fizikai munkásokra is van igény, egyes munkáltatók a diákoknak is biztosítják, hogy részben otthonról dolgozzanak. – Azt mondanám, hogy túlkereslet van a munkákra jelenleg, bár a mostani helyzet főleg a 18 év alattiakat érinti hátrányosan. A túlkereslet következtében a cégek megválogathatják, hogy kivel szeretnének dolgozni. Általában minél képzettebb, minél idősebb diákokkal szeretnének foglalkoztatni – részletezte Szerepi Bálint.

Egy másik helyi szövetkezet képviselője is azt tapasztalta, egyes ágazatokban szinte lenullázódott a diákmunkák lehetősége. – Az irodai szektorban érezhető a visszaesés, a turizmus, idegenforgalom és a vendéglátás területén pedig gyakorlatilag megszűnt a diákmunkavégzés, ugyanez igaz a színházakra, élményfürdőkre. A visszaesés összességében jelentős mértékű – válaszolta kérdésünkre a Diák-Navigátor Iskolaszövetkezet képviselője. Megtudtuk, a fizikai munkák területén több a lehetőség, mint az irodai szektorban. A tapasztalat azt mutatja, a szellemi munkák keresettebbek a fiatalok körében, habár a diákok munkakedve jelentősen csökkent a jelenlegi időszakban. Az elmúlt nyár ennél a szövetkezetnél sem hozta a korábbi számokat, mind megrendelői, mind munkavállalói oldalról volt visszaesés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában