a szőlőművelés és a borkészítés tisztelete

2020.12.02. 07:40

A legszebb szőlősbirtok – Elismeréseket adtak át a borkedvelők Enyingen

Az Enyingi Borkedvelők Rendjének alapszabályzatában olvasható, hogy legfontosabb céljuk az Enyingen, az enyingi Öreghegyen és a környező településeken termelt szőlő, és a belőle készített bor hírnevének, minőségének védelme, emelése.

V. Varga József

Enyingi borlovagok – középen Komáromi Mihályné Ibolya

Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A borkedvelők rendje évek óta a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett nagy figyelmet fordít a borkészítés előzményeire, arra, hogy milyen környezetben és milyen körülmények között bánik a borosgazda az elkészíteni kívánt bor alapját képező szőlővel. A rend filozófiáját alkotja, hogy a jó bort igenis megfelelő alázattal és természetesen megfelelő szakmai felkészültséggel lehet elkészíteni, mely tisztelet és szakmai felkészültség a szőlő megmunkálásában is kiválóan meglátszik. Ezt tükrözi egyik mondásunk is: „A szőlő szereti a hajlott derekat, az alázatot.”

A fenti gondolatokat tetté is kovácsolták az enyingiek, és az Öreghegyen folyó szőlőművelést minden évben értékelik – mondta el lapunk érdeklődésére Pallag Mihály, az Enyingi Borkedvelők Rendjének elnök-nagymestere. Felállítottak egy szakmai értékelő bizottságot, melynek részese a Csopak és Környéke, Balatonaliga és Balatonfőkajár Hegyközség korábbi hegybírója, valamint az enyingi rend elnökségének néhány tagja.

A bizottság a vegetációs időszakban többször is körbejárja az Öreghegyet, folyamatosan szemlézi és értékeli az ott folyó szőlőművelést, figyelemmel kíséri, hogyan is bánik a szőlős- és borosgazda a birtokával. Az értékelés mindig a szüreti időszak kezdetén ér véget, ekkorra már kikristályosodik az Év legszebb szőlősbirtoka elismerés sorsa, az első, a második és a harmadik helyezett kiléte, valamint az is, hogy ki kap a munkája elismeréseként dicséretet, ki az, aki jó példával próbál a környezete előtt járni ezen a területen.

Enyingi borlovagok – középen Komáromi Mihályné Ibolya
Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A díjazottak

Az Év legszebb szőlősbirtoka címmel és a kerámiatáblával kitüntetett gazdát, valamint az első, második és harmadik helyezést elérőt az Aligai Horváth Pincészet által felajánlott szőlőoltványokkal jutalmazzák az elért eredményeket tartalmazó, névre szóló oklevelek mellett.

Az értékelésnek több oldalról is van hozadéka – hangsúlyozta az elnök-nagymester. Egyebek között az idei évben egyértelműen megállapítható volt, hogy évről évre szebbé válik az enyingi szőlőhegy, egyre több gazdánál tapasztalható a szőlőművelés javulása. S az Öreghegy nemcsak szebb lesz, de ezáltal értékesebb is.

Jó példaként álljon itt most a 2020-as év legjobbjainak neve. Az Év legszebb szőlősbirtoka elismerést egész éves munkájával Komáromi Mihályné Ibolya, az első helyezést Zsargó Gábor, a másodikat Kalauz László, a harmadikat Virág Gyula érdemelte ki. A kitüntetettek Vas Sándor Az enyingi szőlőhegyen című verseskötetét is ajándékba kapták.

Pallag Mihály azokat az öreghegyi gazdákat is megemlítette és megdicsérte, akik példás munkájukkal a közösséget és környezetüket formálják jobbító szándékkal. Név szerint: Sámuel József, Nagy Zoltán, Moharos József, Horváth Sándor, Szabó Károly, Berta Károly, Bozzai Kálmán, Kerti László, Herczeg Ferenc, Sebestyén István és Földesi János.

Néhai Vas Sándor enyingi szőlős- és borosgazda verseit az Enyingi Városvédő, -Szépítő és Hagyományőrző Társaság szedte kötetbe és adta ki még 1999-ben. Idén az Enyingi Borkedvelők Rendje készíttetett újabb példányokat, ajándékozási szándékkal. Ajánlást is a borrend írt a könyvhöz: „Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik szeretnének elmélyülni az enyingi szőlőhegy varázsában, gasztronómiájában. A könyv Vas Sanyi bácsi versein keresztül megmutatja, milyen is valójában az enyingi szőlősgazda élete és hangulata e vidéken.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában