Zömében pályázatok indokolják a növekedést

2020.11.05. 14:00

Töretlen a naperőművek terjedése Fejér megyében

Az utóbbi fél év alatt jelentős mértékben, több mint 20 százalékkal növekedett a háztartási méretű kiserőművek (továbbiakban: HMKE) darabszáma és kapacitása.

Korondy Tamás

A közelmúltban Alsószentivánon létesült egy teljes napelempark

Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

Míg 2019 végén összesen 59 298 darab napelemes HMKE termelt villamos energiát 481,8 MW beépített kapacitással, addig 2020 júniusában már 72 501 ilyen kiserőmű üzemelt, összesen 584,15 MW beépített teljesítménnyel – olvasható a sokat mondó adat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hét elején kiadott közleményében.

S tényleg az. Kis fejszámolást végezve, osztunk-szorzunk, s nagyjából kijön az érték, az a húszszázalékos növekedés, amelyről beszélünk. Mindez alaphelyzetben természetes dolog lenne: van egy iparág, amely – ugrásszerűen ugyan, de – fejlődik, növekedik, mondhatjuk ezt hétköznapi dolognak is… Egészen addig, amíg rá nem eszmélünk, hogy – köszönhetően a koronavírus-járványnak – gyakorlatilag a harmadik gazdasági világválság ködös, szemmel nem látható mélységű szakadékának szélén egyensúlyozik a világunk, azt is már csak fél lábbal, miközben egy, a mai világban is luxuscikknek minősülő termék eladása és gyártása a virágkorát éli. Mégis hogyan lehetséges ez?

Tekintve, hogy egy innovatív fejlesztésről beszélünk, az utóbbi években egyre népszerűbb HMKE már korábban is „megmutatta a foga fehérjét”: 2019-től számítva egy év alatt közel a felével (45 százalékkal) nőtt a darabszámuk és a kapacitásuk a 2018-as évhez képest, s ez a növekedés 2020 első félévében is folytatódott.

A közelmúltban Alsószentivánon létesült egy teljes napelempark
Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

Megkerestük Fejér megye egyik vezető, napelemek gyártásával és azok telepítésével foglalkozó cégét, vajon ők is hasonló tapasztalatokkal gazdagodtak-e az elmúlt fél évben.

– Azt mondhatom, magunk is megéreztük az érdeklődés növekedését a háztartási napelemek iránt. Ennek véleményem szerint kettő fő oka volt. Az egyik, hogy folyamatosan csökkent a napelemes rendszerek ára az utóbbi időkben, azon belül is jellemzően a paneleké – vagy hívjuk moduloknak őket. Az invertereknél ezt nem tapasztaltuk. Ennek az az oka, hogy volt egy úgynevezett „védővámja” a kínai moduloknak, amelyet az Európai Unió lecsökkentett, illetve eltörölte azt, így mondhatjuk, hogy „nagyipari áron” jönnek be a magyar piacra ezek a panelek – fogalmazott lapunknak a cég ügyvezető igazgatója, Ádám György.

A szakember másik indokként azt említette, hogy egy pályázat segítségével (amelyet a Magyar Fejlesztési Bank támogatott, és egészen véletlenül éppen a mai nappal jár le – a szerk.) kamatmentes és ötmillió forintig jelzálogmentes kölcsönt tudtak felvenni az ügyfelek.

– Egyszerűen ki lehetett számolni, hogy a betelepített napelemes rendszer lecsökkenti a villanyszámlát, és az így megspórolt pénzből akár ki lehetett fizetni a törlesztőrészletet is. Mindez azért volt kecsegtető az ügyfeleknek, mivel – mérettől függően természetesen – körülbelül 8–11 év alatt megtérülő befektetésről beszélünk, amely még belátható időtartamnak nevezhető – tudtuk meg az ügyvezetőtől, aki zárásként azt is hozzátette, hogy – a nevével ellentétben – a HMKE nem feltétlenül a lakossági felhasználást jelenti.

Elmondta, hogy a telepítéseik 98 százaléka vállalkozások tetejére történik, zömében 50 KW-os napelemes rendszerről beszélünk, amelynek elterjedésében kulcsszerepet játszott két, klasszikusan napelemes rendszerekre kiírt európai uniós pályázat is.

Hozzátette, az októberben bejelentett, és január elsejétől igényelhető otthonfelújítási program is tovább növelheti majd a napelemek elterjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában