Koronavírus Fejérben

2020.11.12. 20:00

Jelentős változások előtt állnak kereskedők és vásárlók, hogy ne forogjon annyi készpénz

A fejlődés régóta abba az irányba mutat, hogy egyre többször használjunk bankkártyát a kifizetések során, ám sok üzlet és a felmérések szerint a magyarok jelentős része még nem állt át az új módira, ám januártól muszáj lesz.

Palocsai Jenő

Gyakorlatilag minden olyan helyen, ahol már most kötelező az online pénztárgép használata, kötelező lesz valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vevők számára

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Régi, jól bevált szokásainkat szinte lehetetlenség leépíteni, jó példa erre a készpénzhasználat. Gyakorlatilag ki kell tekerni a kezünkből, jobbnál jobb ajánlatokkal és kedvezményekkel. A jegybank tanulmánya szerint jelenleg mintegy 112 ezer, a valóságban is létező üzletben és közel 15 ezer webáruházban lehet kártyával is fizetni az országban, de mi, magyarok kitartunk, így a felmérés szerint valamennyi regisztrált kiskereskedelmi és vendéglátóipari vásárlás 75 százaléka készpénz segítségével történik. Ennek megfelelően a forgalom 25 százalékát bonyolítjuk csupán bankkártyával, illetve más, azonnali fizetési megoldásokkal.

Ez a szám meglehetősen alacsony, különösen annak fényében, hogy a modern és biztonságos fizetési módok népszerűsége jelentősen emelkedett a járvány kezdete után, így el lehet képzelni, milyen alacsony volt a kártyahasználat korábban.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy jelenleg kereskedők tízezrei jelzik táblával vagy akár egy kézzel írott papírlappal, hogy bankkártyás fizetésre nincs mód az üzletben, így gyakran azok sem tudnak a modern megoldás nyújtotta lehetőségekkel élni, akik szeretnének. Várhatóan nagy lökést ad a készpénzről való átállásnak az a tény, hogy a kormány áprilisi döntésének megfelelően januártól minden online pénztárgépet használó vállalkozásnak kötelező lesz valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítania vevői számára, kereskedelmi szektortól függetlenül. Ha mindegyik kereskedő és szolgáltató betartja a szabályt, és beszerzi az elektronikus fizetéshez elengedhetetlen technikai eszközöket, úgy akár 60 ezer új kártyaelfogadó vállalkozás lép be a körbe.

Tovább színesíti a képet az idén márciusban útjára induló, banki átutalással teljesülő azonnali fizetés térhódítása, melyet kifejezetten a kisebb összegű vásárlásokhoz ajánlanak a szakemberek. Ezek egyre elfogadottabb lehetőségek és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokban, mint például a fizetési kérelmekben vagy a QR-kódokat is használó fizetési megoldásokban egyre többen látnak fantáziát.

A két elektronikus fizetési megoldás a szakemberek szerint nem konkurenciái egymásnak, inkább valahogy kiegészítik egymást a piacon. A statisztikák szerint ugyanis az utalások száma egyre emelkedik, ám ez a kártyahasználati számokon nem igazán mutatkozik.

A legfontosabb, hogy a két elektronikus fizetési mód bármennyire is költségekkel jár a kereskedőknek, ezek a költségek jó üzletpolitika mellett meg is térülnek. Elég csak arra gondolni, amit mi magunk is tapasztalunk saját magunkon, hogy az, aki kártyával fizet, vagy aki egy online áruházban dobál a virtuális kosárba, az szinte kivétel nélkül többet költ, mint amikor készpénzes vásárlóként lép a fizikailag is megjelenő kasszához.

A másik oldalon úgy jelentkeznek a költségek az eladók számára, hogy a POS terminálok után, az árbevételtől függően, 1000-5000 forint havidíjat és egy transzparens, illetve fenntartható, három részből álló kártyaelfogadási díjat kell fizetni.

Gyakorlatilag minden olyan helyen, ahol már most kötelező az online pénztárgép használata, kötelező lesz valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vevők számára
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik az interchange díj, vagyis érthetőbben bankközi jutalék. A másik a rendszerdíj, mely a legdrágább tranzakció esetében 10 ezer forint vásárlás után hozzávetőlegesen 21 forint. Ezeket a nemzetközi kártyatársaságok határozzák meg. A harmadik díjtétel a kereskedői díj. Ebben benne foglaltatik a tranzakciót terhelő egyéb banki költség, például a tranzakció feldolgozási, valamint a kockázati költség és persze a bank haszna is.

Megnéztük az előnyöket és a költségeket, de van még egy fontos vetülete az elektronikus vásárlásnak, ez pedig az, hogy ez a fizetési mód teljesen járványbiztos és fizikailag is sokkal biztonságosabb, mint a készpénzes vásárlás.

Most tehát már tudjuk, hogy milyen változásokat hoz az előttünk álló év első napja, különösen a kereskedőknek, szolgáltatóknak, ám nem ez az egyetlen változás. Másra is fel kell készülni az év végéig, ugyanis a bankok az ügyfél-hitelesítést is erősítik. Ennek megfelelően 2021. január 1-től már minden bankkártyabirtokos számára mindennapi valóság lesz az új rendszer. Attól a naptól kezdve az Európai Unión belüli internetes kereskedőknek és szolgáltatóknak kötelező lesz erős ügyfél-hitelesítést alkalmazniuk a bankkártyás vásárlásoknál.

Magyarország piacvezető bankjánál ezen a héten már be is vezették az új, még biztonságosabb rendszert. November másodikára tűzték ki az indulást, melynek értelmében az erősebb ügyfél-hitelesítés érdekében a bankkártyabirtokosoknak a korábbinál több lépésben kell majd igazolniuk, hogy valóban ők az internetes vásárláshoz használni kívánt kártya birtokosai. Így tehát már nem lesz elég tudni a kártya számát és a hátoldalon feltüntetett kódot ahhoz, hogy meg lehessen rendelni valamit a netről. Az új szabályozás természetesen a bankok ügyfeleit, illetve azok adatait védik. Ezen a héten még csak azok találkozhattak többlépcsős azonosítással, akiknek be van állítva az internetes biztonsági kód szolgáltatás, vagyis vásárláskor egy SMS-ben kapott kóddal hagyják jóvá a fizetést.

A többlépcsős azonosításnál három beépíthető lehetőség is van. Lehet egy információ, amit csak a kártyabirtokos ismerhet, például jelszó vagy számsor: így hiába lopják el mondjuk a telefonunkat és próbálják használni az arra érkező SMS-t, a plusz jelszót csak mi tudjuk. De nem csak egy számszor lehet a harmadik hitelesítő adata, hanem akár a kártyabirtokos valamelyik biometrikus azonosítója, például az ujjlenyomata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában