Koronavírus Fejérben

2020.10.12. 14:00

Vendéglátóegységek: Székesfehérváron nem kell „teraszdíjat” fizetniük

Az úgynevezett „teraszdíj” várható elengedésével szeretné segíteni a fehérvári önkormányzat a belvárosi vendéglátó egységeket. Szükség is van erre, mert lapunk körképe alapján nincsenek jó helyzetben.

Héjj Vivien

A székesfehérvári belvárosnak hangulatát tekintve is fontos alkotórészei a kiülős teraszok

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A járvány tavaszi első hulláma jelentős visszaesést okozott a vendéglátásban. A kényszerű zárva tartás után felüdülésként jött a hír április végén, hogy újra kinyithatnak a teraszok. A személyzet létszámát a kieső bevételek miatt ekkor több helyen csökkenteni kellett, azonban bizakodva tekintettek előre az üzletek vezetői.

A nyár meghozta a megnyugvást, hiszen a járvány elcsendesedésével újra megteltek a teraszok, az éttermek és kávézók fedett helyiségei. Úgy tűnt, helyreállt a rend. Az ősz beköszöntével azonban – habár számítani lehetett rá – újra számos kihívással kell szembenézniük az éttermeknek, kávézóknak.

Az érvényben lévő szabályozás értelmében a vendéglátóhelyeknek 23 órakor be kell zárniuk, ami főleg a hétvégi napokon jelent nehézséget.

A városvezetés az elmúlt hónapokban is igyekezett segíteni a nehéz helyzetbe került szektoron, a közterület-használatért már a járvány első hulláma alatt sem kellett fizetniük a vendéglátóhelyeknek, a tervek szerint ezt az intézkedést a jövő év első negyedévében is fenntartják.

– A város életében és hangulatát tekintve is nagyon fontosak az éttermek, a kávézók, a cukrászdák. Ez az év számukra is nagyon nehéz, támogatásuk és a munkahelyek védelme érdekében az idei évben teljes egészében elengedésre került a teraszdíj megfizetése. A folyamatokat látva várhatóan jövőre is szükségük lesz az önkormányzat segítségére, ennek érdekében – következő lépésként – a 2021 első negyedévére vonatkozó teraszdíjakat el kívánja engedni az önkormányzat. Az ehhez kapcsolódó jogalkotási folyamatot megkezdjük – tájékoztatta a közvéleményt Cser-Palkovics András polgármester.

A székesfehérvári belvárosnak hangulatát tekintve is fontos alkotórészei a kiülős teraszok
Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A járvány első hulláma alatt jelentős bevételkieséssel kellett számolniuk az üzletek vezetőinek. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól és a jelenlegi helyzetről néhány belvárosi vendéglátóhely vezetőjét kérdeztük.

– Nyáron a forgalommal nem volt probléma, személyzetet azonban nehezen találtunk. Most viszont küzdés van a járványok, a szabályok és az időjárás miatt is. Mondhatom, hogy a túlélésért küzdünk. Sokkal rosszabb a helyzet, mint a járvány első hulláma alatt – mondta lapunknak Fodor Zsolt üzletvezető. Hozzátette, a vendégszám tekintetében körülbelül hetvenszázalékos a visszaesés.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Cserna Szilvia, az egyik belvárosi kávézó és étterem üzletvezetője.

– A tavaszi újranyitás időszakában jó forgalmunk volt, nem panaszkodhatok. A július-augusztus sem volt olyan rossz, viszont szeptembertől teljesen megállt az élet, sokkal rosszabb a helyzet, mint tavasszal volt. A 23 órai zárás miatt a péntek-szombati bulis időszak is megszűnt, így a fiatalok inkább a parkokban buliznak – tájékoztatta tapasztalatairól lapunkat az üzletvezető, aki elmondta, a vendégforgalom körülbelül a felére csökkent.

Viniczai Attila, az egyik belvárosi söröző tulajdonosa elmondta, a márciusi-áprilisi elővezetés ellenére a nyár fellendülést hozott. A rövidebb nyitvatartási idő mellett is jó forgalmat tudtak bonyolítani. A szűkített nyitva tartás ellenére az előző év hasonló időszakához képest jelenleg nyolcvanszázalékos forgalommal üzemel a Fő utcai betérő. Mint mondta, nagyon rossz érzés, hogy sokszor 50-60 embert kell felállítania és elküldenie a 23 órai zárás miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában